- Vi vil ha en mer dynamisk ordning under Kulturrådet der vi styrker kvalitet og utvikling av festivalfeltet i alle regioner, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Det skriver regjeringen.no.

De to store festspillene – Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord Norge – er nasjonale institusjoner og er defor videreført på Kulturdepartementet sitt budsjett. Disse to institusjonene har en bredde i kunstnerlige uttrykk som står i en særstilling sammenlignet med de fleste andre festivaler i Norge.

Kulturdepartementet har i 2015 gjennomført fire innspillsmøter rundt om i landet og hatt høring via regjeringen sine nettsider om festivalstøtte. Alle knutepunktfestivalene har også blitt evaluert. Oppsummering av innspillene viser at dagens ordning, med noen få festivaler på statsbudsjettet og resten hos kulturrådet, ikke har fungert etter formålet, og regjeringen foreslår avvikling av knutepunktordningen fra og med budsjettåret 2016.

I 2015 gikk det 99 millioner kroner til knutepunktinstitusjoner på Kulturdepartementet sitt budsjett. Størstedelen – 82 millioner kroner – gikk tolv musikkfestivaler. Til sammenligning har festivalstøtteordninga i Norsk kulturråd fordelt om lag 52 millioner kroner til 151 festivaler.

Resten av knutepunktmidlene går til knutepunkt for bildekunst, scenekunst, kortfilm og litteratur.

- 13 av 16 tiltak i ordningen er foreslått lagt til Norsk kulturfond, og vil holde fram med de samme som i 2016 som i år. Kulturrådet vil i mellomtiden videreutvikle festivalstøtteordningen. Det vil også være mulig og videreføre de eksisterende avtalene mellom staten og fylkeskommunene til neste år, sier kulturminister Widvey.

Ht.no har vært i kontakt med Festspillene i Nord-Norge som vil kommentere statsbudsjettet senere.

Ht.no oppdaterer saken.