På tur i bil til Kvæfjord, og Borkenes-prosjektet som spilles i kveld, tok festspilldirektør Tone Winje seg i dag tidlig tid til å liste opp noen av sine favoritter til Harstad Tidende.

- Først må jeg si at man blir helt blåst i hodet av å være sjef for dette arrangementet, så alt jeg har opplevd husker jeg ikke på stående fot uten programmet foran meg.

Med dette forbeholdet ute av veien, er dette noen av hennes høydepunkter så langt:

Dele Sosimi - Landons afrobeatambassadør

- Å bringe dette afrikanske, multikulturelle uttrykket til Harstad var en opplevelse. Ungdom på Heggen fikk være del av dette møtet i tillegg til at Dele Sosimi ble del av åpningsseremonien og konsert på Nordic Hall.

Åpningsforestillingen Nordting

- Dette var også et høydepunkt. Ikke minst satte forestillingen i gang en kulturdebatt mange er glade for. At festspillene kan være med på å sette dagsorden er en jobb vi skal ta.

- Gir det blod på tann?

- Ja. Det må jeg si. Reaksjonene er mange, men de aller fleste er positive, selv om det ikke egentlig spiller noen rolle. At folk har en mening, blir rystet og provosert, er kjempebra. Det gir lyst til å fortsette, sier hun.

KibergOdysséen

- Det å bidra til en ny, norsk opera er en begivenhet i seg selv. Det å fortelle partisanenes historie er også viktig. De har kanskje ikke fått den æren de fortjener. Og som andre har sagt, dette er en historie man ikke lærer mye om i skolen.

- Det ble et flott stykke, men en opera er ikke ferdig når den fødes. KibergOdysséen er fremdeles et barn som jeg håper får vokse i flere forestillinger framover.

Partisanenes historie, og operaen om den, håper festspilldirektøren får leve videre.
Nordting provoserte både ordførere og andre. Det gir festspilldirektøren blod på tann. Foto: Øivind Arvola