– Det er jo en veldig fin anerkjennelse å få, både for meg og for det nynorske miljøet i Nord-Norge, sier prisvinneren til iTromsø.

Minneprisen etter Emma og Elias Blix blir delt ut til en nordnorsk forfatter som skriver nynorsk. Det er Det Norske Samlaget som deler ut prisen på 15.000 kroner, og i år gikk prisen til Sigrid Agnethe Hansen.

Utdelinga skjedde under den internasjonale litteraturfestivalen Ordkalotten på Storgata Camping i Tromsø og skulle være en overraskelse for Hansen. Det hadde ikke alle fått med seg.

– Det er ikke hver dag man våkner opp og leser om seg selv i Dag og Tid, sa Hansen fra scenen.

– Skriver hudløst

Hansen debuterte som forfatter i 2020 med romanen «Ser du dette?» som handler om 15-åringen Anna.

– Romanen tematiserer på forbilledlig vis hvordan sosiale media kan føre ungdommer inn i kriser som kan virke uoverkommelige, og hvordan små tabber kan ha store konsekvenser. Romanen er spennende komponert, og krisen Anna havnet i, blir langsomt avslørt for leseren, står det i begrunnelsen fra juryen.

– Hansen skriver hudløst om den sosiale dynamikken i ungdomsmiljø, og romanen bør således engasjere et bredt ungdomspublikum. Samtidig er det mye å hente her for voksne som vil forstå mer av hva som går for seg, står det videre i begrunnelsen.

– Godt å oppleve

Juryen har bestått av Hallvard Andre Kjelen, Aslaug Eidsvik og Anne Bjørkli.

– Fortellinga om Anna er vond å lese, men romanen slutter i håpet om at det er mulig å komme styrket ut av kriser, og den peker ut farbare veier. I år kom romanen «Du veit ingenting» som er en frittstående oppfølger til «Ser du dette?». Med disse to romanene har Hansen etablert seg som en spennende forfatter med ungdom som primært publikum, skriver de.

Hansen skriver for tiden på sin tredje bok. Hun forteller til iTromsø at det er en god følelse å bli anerkjent på denne måten, blant sine egne.

– Som forfatter sitter man mye for seg selv og skriver. Da er dette godt å oppleve, at det du skriver faktisk blir lest og anerkjent av andre der ute, sier Hansen.