Knut Andersen og Knut Erik Jensen bør være kjent for de fleste filmelskere. Førstnevnte er født i Harstad i 1931 og oppvokst i byen.

Festivalen viser to spillefilmer Andersen har laget: «Brent Jord» og «Den sommeren jeg fylte 15», samt kortfilmen «Det var en gang et fiskevær», filmet i Nyksund.

– Filmene viser en bredde i hans arbeid, fra krigsfilm til oppvekstdrama og kunstfilm. De viser et samfunnsengasjement, som igjen gjør at de fremstår som tidsvitner, sier Hokland.

I tillegg skal Andersen fortelle om sin oppvekst i Harstad, og om sin karriere.

– Det blir også vist noen klipp som Andersen filmet mens han bodde i Harstad som ungdom. Det er helt unikt arkivmateriale fra Harstad på 1940-tallet, mener Hokland.

Les også: Høstlige relasjoner (FOR ABONNENTER)

Varm person

Andersen melder til festivalen at det gleder ham sterkt å bli invitert tilbake til Harstad på denne første utgaven av en filmfestival i sin egen hjemby. Etter at festivalsjef Helene Hokland ved en tilfeldighet oppdaget at vi har en så stor filmregissør fra Harstad, har hun hatt gode og lange samtaler med Andersen.

– Han er en utrolig varm person, og har mye å gi av minner fra et langt og rikt liv. At spillefilmregissøren er en varm person går igjen i mange av de personskildringene som hans samarbeidspartnere har skrevet, blant annet i festskriftet «Nording sørpå» laget av Norsk Filminstitutt i forbindelse med hans 70-årsfeiring i 2001, sier Hokland.

– Hans evne til å få det beste ut av amatørskuespillere er blitt begrunnet med hans gode hjertelag. For eksempel fikk han mye ros for skuespillerprestasjonene til ungdommene som spilte hovedpersonene i filmen «Den sommeren jeg fylte 15», sier hun.

Flyktning

«Brent Jord» fra 1969 er én av filmene som ligger Andersens hjerte nærmest. Filmen skildrer brenningen av Finnmark og konsekvensene det fikk. Som mange familier i resten av Nord-Norge på den tiden, hadde familien Andersen flyktninger fra Finnmark boende hjemme hos seg.

Den andre «Knut-en» som kommer til filmfestivalen, Knut Erik Jensen, ble født i Honningsvåg i 1940 og kom til Harstad som flyktning i 1944. Han bodde da blant annet i flyktningleiren på Trondenes.

Jensen er mest kjent for dokumentaren «Heftig og begeistret», men kommer til filmfestivalen i Harstad med gjennombruddsfilmen «Stella Polaris», som på en poetisk måte tar for seg sporene som 2. verdenskrig etterlot i Finnmark. Jensen skal også fortelle om sitt nye filmprosjekt, «En lengsel etter nåtid», som vil omhandle gjenreisningstiden i Finnmark etter 2. verdenskrig.

Priser

Knut Andersen kan skilte med 14 spillefilmer og mange TV-produksjoner. For hans arbeid mottok han Aamot-statuetten i 1976 og Amandakomiteens Ærespris på Den norske filmfestiavalen i Haugesund i 2007.

Knut Erik Jensen har fire spillefilmer og 30 dokumentarer og kortfilmer å vise til. Han har mottatt mange priser, blant annet Amandaprisens ærespris, og i 2008 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for sin innsats for norsk film.

Arctic Moving Image & Film Festival arrangeres 27. til 30. oktober i år.

KNUT Andersen har en rik produksjon bak seg. Til Harstad kommer han med blant annet de kjente filmene «Brent Jord» og «Den sommeren jeg fylte 15». Foto: Jon Hodne
Knut Erik Jensens 45 år lange filmliv har resultert i megasuksessen «Heftig og begeistret», men det er gjennombruddsfilmen «Stella Polaris» som vises i Harstad. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen RONALD JOHANSEN