-Hva synes du så langt, spurte jeg en bekjent lørdag kveld. Mye bra, enkelte ting jeg ikke skjønte noe av, og noe som irriterte meg. Men det er jo sånn det skal være. Det er helt herlig – det er festspill, var svaret.

Det er slike kommentarer som gjør meg glad. Jeg vet at alt på programmet ikke treffer alle like godt, men kunst må engasjere og skape følelser for å gi mening. Åpningsforestillingen var kanskje den som bidro til flest følelser; også jeg skjønner at moderne dans kanskje ikke er for alle. Det er ofte sånn at enten treffer det rett i hjerterota, eller så irriterer det voldsomt. Det vet man ikke før man har vært der.

Hos meg var det en sterk opplevelse å se to tidligere festspillprofiler samarbeide om kunst og forsoning, og hvordan man sammen kan skape en felles forståelse for hverandre – og leve godt sammen, slik også sametingspresident Silje Karine Muotka vektla i sin åpningstale. Det er ikke unikt for oss her i landet.

Det var også godt å komme inn i Galleri Nord-Norge, da utstillingen “Det gode liv” åpnet. Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen holdt en flott tale – og vi stiftet bekjentskap med de sjarmerende musikerne fra byen Puolanka i Finland – et sted kjent for sin særegne pessimistiske merkevarebygging. Et godt liv kan være så mangt.

Etter det gikk det slag i slag med gode opplevelser. Det var fantastisk å se så mange forventningsfulle barn som utålmodig ventet på åpningen av deres kanskje viktigste arena denne uka – SNN-parken. Det sydet av liv og røre sekunder etter åpning.

Legg til samtaler, Ungdommens festspill/NUK, ungkunstprosjekt og forskjellige musikalske opplevelser til langt på natt, så har du en god start på årets beste uke i Harstad – en viktig del av et godt liv her i nord.