–Vi støtter de offensive planene, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland, som kommer til Harstad lørdag. Festspillene i Nord-Norge har tatt mål av seg å bli den beste festivalen for de arktiske områdene. Som et ledd i den satsingen planlegges det et kulturtoppmøte – et Arctic Arts Summit – under Festspillene neste år.

Stor oppmerksomhet

– Festspillene viser at de tenker nytt om nordområdene, og vil bruke kunst og kultur som en spydspiss i utviklingen. Det er spennende. Kulturpolitikken er en viktig del av nordområdesatsingen, og jeg tror at et slikt kulturtoppmøte kan få stor oppmerksomhet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til Harstad Tidende.

Medarrangør

Hun og kulturdepartementet støtter planene, og har derfor sagt ja til å være vertskap for arrangementet sammen med Festspillene. I tillegg kommer departementet også til å bidra økonomisk.

–Vi har bevilget 250.000 kroner i år og det samme beløpet til neste år, sier Helleland.

Hun forventer at et slikt møte vil utfordre etablerte oppfatninger av nordområdene, og bidra til nyskaping og samarbeid med andre land som har felles interesser i nord.

– For meg personlig er det også viktig at et slikt møte styrker flerstemthet og lokal kulturutvikling, sier hun til Harstad Tidende. Hvem som eventuelt blir invitert til toppmøtet, vil hun ikke uttale seg om. Først vil hun snakke med Festspillene.

Åpner festivalen

– Jeg gleder meg til å møte Maria Utsi og Festspillene. De har store ambisjoner for festivalen og landsdelen, og jeg er imponert over hva de har fått til.

Lørdag formiddag ankommer hun til Harstad, primært for å åpne festivalen, men også for å møte kulturinstitusjoner fra Nord-Norge.

– Jeg ser fram til de kunstneriske arrangementene, men vil også bruke mye tid sammen med sentrale aktører fra kunst- og kulturlivet i Nord-Norge, så det blir en innholdsrik dag.