Austerfjordtreffet har etablert seg litt avsidesliggende til, vil mange si. Men denne helga har mange funnet veien til den flotte festivalen, cirka seks kilometer fra fergeleiet på Refsnes.

Fri natur

For her er det hverken strøm eller innlagt vann, men derimot en natur som kan ta pusten fra en: En idyllisk fjord som i alle fall i festivaltiden er blekkstilla,man løfter hodet mot kneisende fjell som byr på idylliske turer på turstier, men som samtidig krever fjellvett. Mellom busker og kjerr finner vi telt og boder som  nesten går i ett med kulturlandskapet. Og her vandret i helga tusenvis av personer rundt på festivalområdet for å se hva utstillerne hadde å tilby:og fant et bredt utvalg av alt mulig, fra kvalkjøtt til elektriske sykler. Om været er grått og «sommertåkent» så legger ikke det noen demper på stemningen. Som en av de sentrale personene bak festivalen uttrykte det; - Vi er da nordlendinger, og vi står han av!

Planlegging

Og det gjelder øyensynlig ikke bare det værmessige. For en festival på et slikt sted krever en nitidig planlegging. Alle detaljer må det tenkes på, tas hensyn til, og ikke minst gjennomføring av de oppgavene som er nødvendige. Ressurskrevende, er vel et dekkende ord, og med ressurser som dekkes av dugnadsånden fra ungdomslaget i bygda.

Ta nå transport til festivalområdet. Her fins det ikke parkeringsplasser nok til  å ta imot hundrevis av biler.Så løsningen er parkering noen kilometer fra festivalområdet, og så oppsetting av nonstop shuttlebusser som frakter folk til og fra. Og en følge er at veien inn til Austerfjorden, som i mange år var et kommunalt stebarn, takket være festivalen opptrer i nystelt tilstand.

Tradisjonelt og nytt

-Det var en tid på tale å stenge denne kommunale veien, forteller Børge Jentoftsen.-Det var da at vi fant på å skape aktivitet her inne for å vise at det er behov for vei. Slik ble treffet til.

Resultatet er at veien er berget, men ikke bare det.

-Det er skapt en positiv ladet stemning her inne med tilflyttinger av unge og oppgradering av gamle hus, slår Jentoftsen fast.

Årets festival inneholdt mange av de tradisjonelle aktivitetene som loppemarked, kafe og tombola, ved siden av salgsbodene. Nytt av året var kjøring med vannscooter og RIB, samt noen nye husdyr. Lama har vi sett før, men griser er nytt av året. Som vanlig var det utstilling av eldre kjøretøy, blant dem veteranbussen x-35.

Fredag var åpningsdagen, og bandet Forklædt som voksen spilte opp om kvelden.

- Det var ei meget god stemning i storteltet, konstaterte festivalsjef Espen Norskott. Konsert var det midt på dagen lørdag også, der Vågsfjordtrioen underholdt på kaféen.

De besøkende strømmet stadig på. Da inngangen på dagtid er gratis, kan det være problematisk å fastslå der eksakte tallet. Men tidligere år har men kalkulert med 3-4 tusen i alt. Ventelig vil årets besøkstall ikke være mindre.