I august ble det nemlig solgt 6.039 billetter ved Harstad kino. Det er en økning på 18,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

– Hittil i år har 41.448 besøkt kinoen i Harstad. Det er allerede 10,5 prosent bedre enn i 2015, sier Ola M. Løkholm, direktør for Harstad kulturhus.

Økning på landsbasis

Det er ikke bare Harstad kan vise til økning i antall solgte kinobilletter i sommer. August har vært en svært god måned for kinoene landet over. På landsbasis var publikumsøkningen på 23,6 prosent sammenlignet med august 2015.

– Juni og juli har vært like bra som august. Det hører med til historien at noen få dager i juni var kinoens største sal i bruk av Festspillene, og derfor hadde kinoen bare visning i Sal 2. Likevel er både juni og juli betydelig bedre enn fjoråret, sier Løkholm.

– Godt år

Løkholm mener høstens kinoprogram ser lovende ut for å kunne fortsette den positive trenden.

– Jeg tror Harstad kino vil komme godt ut inneværende år, sier kulturhusdirektøren, og viser til følgende tallberegning:

– Hvis høsten viser seg å bli like bra som året hittil har vært, så vil vi ende på cirka 65.000 besøkende før året er omme. Det er et veldig godt resultat.

To faktorer

Årsaken til at billettsalget har skutt i været, handler om to ting, mener Løkholm.

– Kinoen har erfart at når det er gode filmer som går, så blir kinoen også godt besøkt. Så enkelt, men så vanskelig, sier Løkholm og fortsetter:

– Så har vi også hatt en værmessig dårlig sommer. Det kan være utslagsgivende, selv om vi ikke har noe erfaringsmessige tall på det.

Mest populær

Den mest populære filmen på Harstad kino i sommer ble «Et helt halvt år», basert på suksessromanen med samme navn.

– Med denne filmen gjorde vi et forsøk. Vi ønsket at publikum skulle oppleve den i en intim atmosfære. Derfor viste vi filmen i Sal 2 der det er 70 plasser. Vi lot den gå veldig lenge, og hadde den på programmet over en lengre periode enn hva vi normalt har muligheten til, forklarer Løkholm.

Det ga resultater. Harstad kino er blant de kinoene i landet som har mest besøk på denne filmen. Det understreker behovet for en tresalskino i Harstad, mener Løkholm.

– Når det kommer en god film går den såpass kort tid før den er ferdig. Tilbudet på filmer er så massivt at vi ikke kan la filmer gå over så lang tid at vi er sikker på at alle som vil har fått med seg den.

Mulig å realisere

Løkholm tror en splitter ny og større kino i Harstad er realistiske planer.

– Jeg tror det kan la seg gjøre hvis vi finner fornuftig og god bruk av den nåværende kinoen. Alt tyder på at den skal ha et liv etter at vi slutter å vise film der, sier han, og fortsetter:

– Når sentrumsplanen blir vedtatt i løpet av høsten, dukker muligheter opp for å bygge en tresalskino i Harstad. Jeg har absolutt tro på at en ny kino er realistisk.

Han mener at kinoen i Harstad trenger flere saler for å utnytte filmtilbudet på en fornuftig måte.

– Det er så mange tilbud om filmer at vi ikke klarer å utnytte det bare med to saler. En tresalskino er bedre for både oss som driver kinoen og publikum.

Stort potensiale

Å spå billettsalget i en ny kino er vanskelig, men Løkholm tror det kan gi en økning på 30-40 prosent.

– Potensialet i Harstad ligger på 90.000-100.000 besøkende per år. La oss si at vi får 65.000 besøkende i år. Med tre saler er det grunn til å tro at dette tallet vil stige.

Kulturhusdirektøren håper en ny kino vil så klar i løpet av tre-fire år.

– Det avhenger av at planer realiseres, og at bystrukturen gjøres ferdig gjennom en vedtatt sentrumsplan.

Ifølge Løkholm er det ingen grunn til å tro at mannen i gata vil bytte ut kinoen med det første.

– I fjor var det 63.048 besøkende. Det var en økning på 8,5 prosent far året før. Kinotallene i Harstad er stigende. Det er ikke synbart hos oss at folk bytter ut kinoen. Folks vaner er i endring når det gjelder TV og film, men det ser ut til at film fortsatt er best på kino.

Ola M. Løkholm, direktør for Harstad kulturhus, er storfornøyd med besøkstallet for Harstad kino i sommer. Foto: Frank R. Roksøy