Noen år på formgivningsfag ved Stangnes videregående skole i Harstad er det som skulle til. Solveig Holthe Bygdnes fikk virkelig øyene opp for design, og i vår ble Harstad-jenta uteksaminert fra bachelorprogrammet Kles- og kostymedesign på Kunsthøgskolen i Oslo.

- Jeg har alltid likt å gjøre kreative ting. Jeg vinklet meg inn på teater, og kom på tanken om å blande design og teater. Alt jeg gjør er rettet mot kunst, og ikke så mye mot produksjon, forteller 25-åringen til ht.no.

Eget atelier

Holthe Bygdnes har allerede tatt store skritt. De seneste årene har hun jobbet med flere forestillinger som kostymedesigner. Nå ligger fokuset på åpningen av atelieret bak Slottet 8. oktober. Dette skal fungere som utstillingsrom, og Bygdnes arbeidsplass som hun deler med seks andre designere.

Hun håper at satsingen blir en døråpner for karrieren som klesdesigner.

- Det kommer til å bli en stor åpning med mye folk. Her skal vi presentere oss som designere og kunstnere. Vi kommer til å invitere andre kunstnere hit slik at det blir en plass som folk vet om.

Hun har startet et enkeltpersonforetak, og jobber som selvstendig næringsdrivende. Ved siden av er hun butikkselger, men satser på å kunne leve av designerarbeid i fremtiden.

- Jeg liker å være selvstendig, ta på meg ulike oppdrag og sørge for at jeg er i stadig utvikling, sier harstadværingen.

Klær av menneskehår

Et av de mest oppsiktsvekkende prosjektene er klærne hun laget av menneskehår.

Solveig Holthe Bygdnes med porsjektet "Menneskehår". Foto: Niklas Schmidt

- Jeg synes hår er fasinerende. Mange bruker pels fra dyr. Det er interessant at man ikke kan bruke menneskehår. Jeg prøvde rett og slett å lage menneskepels, sier Holthe Bygdnes om prosjektet som hun jobbet med under klesdesignerutdanningen for to år siden.

For å kunne lage disse klærne samarbeidet hun med en frisør.

- Jeg gikk rundt til frisørsalonger i Oslo og samlet inn flere søppelsekker med hår. Jeg sorterte det, tok ut fargene jeg likte og tovet det sammen. Å se på alt man kaster var viktig i dette prosjektet.

Og plaggene funker fint som klær, mener Holthe Bygdnes.

- Jeg laget en skulpturell greie. Det fungerer, men plaggene er veldig varm og stikker litt. Det funker best som yttertøy. Kanskje en jakke av menneskehår blir neste prosjekt.

Vil endre holdningene

Gjennom kompetansen som kostymedesigner ønsker hun å lage fortellinger hvor det visuelle utrykket også har et budskap. Grunnen til at hun engasjerer seg for klær handler mye om bruk-og-kast holdningene mange har til klær. Det er Holthe Bygdnes ikke særlig begeistret for.

- Det har blitt slik at man bare kjøper noe nytt så fort man er lei et plagg. Jeg vil at alle skal se på klær som viktig. Det er ikke bare å kjøpe og kaste, og disse holdningene har jeg lyst til å gjøre noe med.

Hun råder folk til å shoppe med omhu.

- Det er ikke nødvendig å hele tiden kjøper noe nytt. Det er viktig å hvert fall tenke over hva man handler, og at man ikke bare kjøper klær fordi det er på salg. Slike holdninger synes jeg er ganske skremmende, sier 25-åringen.