I vel en uke har de holdt på - elevene ved Hagebyen skole - med å skrive musikk til Iliosfestivalens "tjuvåpning" i Harstad Kulturhus i går formiddag.

De fire elementene

Den danske komponisten Helle Solberg og den svenske el-cellisten Mattias Rodrick har tidligere gjort lignende prosjekter, latt ungdomsskoleelever komponere musikk, i både Danmark og Sverige.

– Det handler om å la dem åpne seg opp og uttrykke det de har inne i seg. Alle bærer vel en liten melodi i seg, og Hagebyelevene har vært veldig enkle å jobbe med. Men de har også vært meget bestemte på hvordan de vil ha det, sier Helle Solberg.

– Hensikten er å gi de et innblikk i hvordan musikk blir til. Vi delte elevene inn i grupper hvor hver av gruppene fikk hvert av de fire elementene jord, ild, luft og vann å jobbe med. Derfor har det også blitt mange lyder som gir assosiasjoner til naturen, fortsetter Solberg.

Enmanns orkester

– Men de rent melodiske temaene er også til stede. Elevene har fått innblikk i hvordan man bygger musikk, fra tone, via motiv og tema og til slutt et helt verk, legger Mattias Rodrick til.

Og selv om det ikke var det de mest komplekse verkene elevene hadde komponert på en uke, inneholdt musikken likevel flotte harmoniske temaer krydret med et bredt spekter av lyder som ga assisiasjoner til nettopp jord, ild, luft og vann.

El-cellisten Mattias Rodrick får mye ut av instrumentet sitt, og bruker samplere og effekter for å kunne spille over seg selv, noe som gjør at han alene låter som et helt lite orkester.