Produksjonsleder Morten Markussen i Festspillene svetter, til tross for en noe kjølig nordøstlig bris. Han går rundt på parkeringsplassen ved Trondenes kirke med kart over hvor scene, lyd, gjerder, kabler, telt, toaletter og så videre skal stå. Mye står på spill når Høyems dype røst skal mikses med bølgeskvulp fra Vågsfjorden. Det er tross alt selve festspillfinalen lørdag kveld.

Krevende– Jeg legger ikke skjul på at det er krevende å bygge en festival i festivalen. Her skal mange tilbringe flere timer, og da må alt være på stell. Heldigvis har vi fått god hjelp av Forsvaret, i tillegg har vi frivillige og et apparat som kan dette. Det er betryggende, sier Markussen som kan røpe at de som velger å starte vandringen fra byen klokka 15, har fått lov å gå gjennom Esso-tomta på vandringen mot stien langs sjøen og Trondenes historiske senter (THS). Underveis vil det dukke opp overraskelser som han ikke kan røpe i dag.

– Men vær obs på at første del av turen er ujevn og kan være vanskelig for rullestolbrukere.FolkefestMarkussen og kompani jobber for at avslutningen på jubileumsfestspillene, skal bli en folkefest og en familiedag som huskes også de neste 50 år. Men da må alt stemme.

– På THS blir det åpen kafe og bunadsutstilling. Kokkelauget har eget telt der de lager ostesandwich, det blir reinkebab og flere matboder. I tillegg til at folk kan gå innom THS, setter vi opp telt der folk kan søke ly dersom det blir regn, sier produksjonslederen.

Ved scenen blir det storskjerm, og grisen ved Verdensrommet kjøres på dyrebil til Trondenes for å more barna. Her blir det også lego og tegnesaker. TransportVeien forbi kirka blir stengt allerede på formiddagen, og det settes derfor opp busser som går fra busslommen ved DNB. De starter klokka 1600 og går hver halve time fram til klokka 2200. Første buss tilbake til byen går klokka 0030.

– Vi rigger også bord og benker, Røde Kors er på plass, det samme er dykkerklubben, sier Markussen som råder alle til å ha på varme klær.

Kle deg for en typisk nordnorsk sommerkveld, ler han og minner om en viktig sak.

– Alle som har kjøpt billetter må bytte disse mot armbånd. Det kan gjøres i festspillhytta på torget fredag og lørdag. Alternativt på Trondenes historiske senter, men her kan det fort bli klø, sier produksjonsleder Morten Markussen.

Dette skjer

  • NUK++: Klokka 17 holder NUK++ sin storslagne avslutningsforestilling på scenen ved Laugen. Her oppsummerer de det de har gjort i løpet av uka.

  • DAGBOK: Historien om russefangeleiren fra andre verdenskrig løftes fram av skuespiller og forteller Torgrim Mellum Stene som fremfører utdrag fra den russiske krigsfangen Konstantin Severdintsevs dagbok, akkompagnert av Skjalg Bjørstad på trekkspill. Dette blir fremført tre ganger. Etter ”Konstantins dagbok” blir det orgelresitasjon av stykket ”Anima” i Trondenes kirke ved kantor Harald Lind-Hanssen.

  • KVINNERS FORTELLINGER: Vi hører om Midtøstens kriger og opprør, statskupp og terror. De fleste premisser for dette settes av menn. Men det finnes andre verdener bak medias grelle fortellinger. I Womens View møter du fem kvinner fra Midtøsten, sangere som beskriver virkeligheten på helt andre måter. De har alle gjennomlevd marerittene vi kjenner fra media. Men de har også et annet liv å berette om. Anneli Drecker er med som en vestlig formidlerstemme som gjennom oversettelser til norsk og engelsk binder mange av trådene sammen i konserten. Kapellmester er Knut Reiersrud og produsent Erik Hillestad.

  • FINALE: Det har gått nesten tre år siden Sivert Høyem sist var på turné med fullt band, - nå er Sortlands store sønn endelig tilbake og får æren av å sette punktum for Festspillenes 50-årsjubileum med konsert ute på Trondenes.