Onsdag ble de første eksemplarene av sangboka «Harstad synger» delt ut til elever i 6. trinn på Harstad skole. De neste dagene skal også boka distribueres ut til barnehager, skoler, sykehjem og andre bidragsytere i kommunen.

Sondre Vigstad og Regine Kulseng Hansen sang for full hals sammen med resten av 6. trinn da ordfører Marianne Bremnes inviterte til allsang. Elevene synes det var stas å motta boka.

– Vi liker å synge. Det er veldig kult å få denne boka, sier 11-åringene som ikke er i tvil om at boka kommer til å bli flittig brukt på Harstad skole.

53 Harstad-sanger

«Harstad synger» inneholder noter og tekst som harstadværingene er aller mest glade i. Mellom permene kan man finne alt fra «Det hainle om å leve», «Harstad i vårres hjerta», «Sommerfugl i vinterland» og «Bjarkøynatt». Felles for alle sangene er at utvalget er basert på forslag fra engasjerte skoler, barnehager, sykehjem og andre bidragsytere.

Harstads ti favorittsanger ble også kåret i samarbeid med Harstad Tidende høsten 2015, og har fått plass i boka.

– Vi måtte sile ut til vi endte opp med 53 kjente og kjære sanger med Harstad-tema eller nordnorsk preg. Her er det noe for alle, og både sykehjem, barnehager og skoler har vært engasjert og aktiv med å foreslå sanger, sier Tone Anita Karlsen, kulturrådgiver i Harstad kommune.

Syngende kommune

Boka er en del av Krafttak for sang-prosjektet, der Harstad ble med som pilotkommune høsten 2014. Harstad er i dag en av fem syngende kommuner i landet.

Formålet med prosjektet er å bidra til mer sang i hverdagen.

– Med et felles repertoar blir det lettere å møtes i sangen, på tvers av generasjoner og kulturelle forskjeller, sier Karlsen.

Ordfører Marianne Bremnes er initiativtaker til at Harstad er i gang med Krafttak for sang-prosjektet.

– Vi ble invitert til å være med som en syngende kommune, og i dette prosjektet ligger dette med Krafttak for sang som går ut på å spre allsangen og sanggleden ut i institusjoner. Krafttak for sang er et veldig spennende prosjekt, og vi skal være en syngende kommune i alle sammenhenger, sier Bremnes.

– Helsebringende

Hun understreker at sang er sunt for helsa.

– Vi blir glade av å synge. Sang stimulerer en annen hjernehalvdel enn det språket ellers gjør. Jeg blir aldri lei av å fortelle historien om da jeg jobbet på et sykehjem og stelte en gammel dame som var dement og hadde mistet språket.  Jeg kunne synge på henne klærne. Når jeg sang til henne, kunne hun oppfatte hva jeg sa, forteller Bremnes.

Å være en syngende skole er også en del av prosjektet.

– Vi vet at flere og flere skoler ønsker å være en del av prosjektet. Vi skal vise hele verden at vi er glad i å synge.