Det er knapt ett år siden HBO gjorde The Last of Us til allemannseie gjennom en gnistrende god TV-adaptasjon, og interessen rundt varemerket har aldri vært større. Dette vet utviklerne i spillstudioet Naughty Dog tydelig å benytte seg av, for nå kommer oppfølgerspillet fra 2020 i en ny, skinnende utgave til PlayStation 5.

Dette markerer et stort øyeblikk for spillserien, som fram til nå har vært adspredd på flere forskjellige konsoller og plattformer.

En helhetlig samling

Det første spillet ble som kjent lansert på PlayStation 3 i 2013, mens oppfølgeren, The Last of Us Part II, opprinnelig ble sluppet helt på tampen av livssyklusen til PlayStation 4.

The Last of Us Part II Remastered. Foto: Sony Computer Entertainment

Rent mekanisk var de to spillene nokså like, men spranget på syv år og en hel konsollgenerasjon ga store utslag i flyt, realisme og ikke minst de tekniske kvalitetene. Selv ikke den oppussede utgaven av originalspillet leverte noe i nærheten av Part II, og det var derfor lenge vanskelig å se på disse spillene som en del av det samme universet.

I det minste fram til slutten av 2022, da utviklerne i Naughty Dog ga ut en helt ny utgave av det første The Last of Us. Nyversjonen, som enkelt og greit ble kalt The Last of Us Part I, ble da bygd helt fra bunn av, i den samme spillmotoren som utviklerne hadde brukt for å lage Part II bare et par år tidligere.

Resultatet var slående lekkert, og nok en gang kunne man se hvordan teknologien hadde utviklet seg siden sist. Nå var det plutselig Part II som var utdatert – samme hvor pent det var, kunne det ikke måle seg med den PlayStation 5-eksklusive oppussingsprosjektet.

Denne uken blir sirkelen fullendt, når The Last of Us Part II Remastered slippes på PlayStation 5. For første gang noensinne kan man spille gjennom Joel og Ellies reiser i den samme spillmotoren, med tilnærmet identisk detaljnivå og teknologisk finpuss.

Vi har testet det nye spillet, og har stort sett bare lovord å komme med. De grafiske endringene som er her, tar riktignok ikke de samme kvantesprangene som den forrige restaurasjonen, men setter man de to utgavene av Part II opp mot hverandre, er det tydelig at utviklerne har lagt inn en del arbeid.

The Last of Us Part II Remastered. Foto: Sony Computer Entertainment

Et par nyheter, inkludert en rundebasert overlevelsesmodus, gitarspilling og mer bakommateriale gjør også sitt for å skape blest rundt opplevelsen, selv om det føles litt snaut sammenlignet med undertegnedes forventninger om en ekte «Director's Cut» med nye sekvenser og slettede filmsnutter.

For de som ikke klarer å vente

Som nevnt innledningsvis er timingen nesten perfekt: TV-serien basert på The Last of Us gjorde det knallbra for HBO da den debuterte for ganske nøyaktig et år siden, og det er ingen tvil om at dette har tiltrukket seg flere nysgjerrige spillerspirer. Part I dekker all handlingen som skjedde i den første sesongen av HBO-serien, men Part II er en ganske annen fortelling.

Her hopper vi flere år fram i tid, og denne gangen er det ungjenta Ellie som er spillerens persona. Der TV-serien så langt har handlet om familie, vennskap og kjærlighet som trosser alle odds – ja, sågar verdens undergang – er Part II et langt mer dystert kapittel i denne voksne sagaen.

HBO er i full sving med den neste sesongen av The Last of Us, i kraft av at de nå har begynt å annonsere nye skuespillere, og om bare et par uker er produksjonen i gang for fullt. Vi vet allerede at Part II, som er et lenger, mer omfattende og betydelig mer sprikende spill, vil bli fordelt på minst to sesonger av TV-serien.

The Last of Us Part II Remastered. Foto: Sony Computer Entertainment

Det vi ikke vet er hvordan serieskaperne har tenkt til å løse den gordiske knuten de har foran seg. Men det vil i hvert fall ta lang tid – en potensiell tredje sesong vil neppe være premiereklar før tidligst 2027, tidlig 2028– og har du ikke ro på deg til å vente er det kanskje nettopp deg The Last of Us Part II Remastered er for. Den perfekte ventepølse, for de som barese hvordan det går med Joel og Ellie.

De som allerede har spilt Part II kan godt hoppe over akkurat denne, med mindre du som meg virkelig, virkelig likte opplevelsen. Sånn sett skader det ikke at eiere av PlayStation 4-utgaven kan punge ut med en drøy hundrelapp for å oppgradere til det nye spillet. Det er det verdt.