Kjære publikum

Årets festspillplakat har bildet av en vev av Elin Reboli Melberg, et stykke kunst inspirert av tematikken «Mellom linjene». Min tolkning er at den representerer at vi er alle unike, fargefulle bånd. Sammen vever vi et samfunn som er mangfoldig og komplekst – og at vi er sterkere sammen - enn alene. Den representerer også at vi alle kommer fra et sted, og vi har alle våre historier og tradisjoner.

Kunst kan være en transformator. Mens nåtiden preges av fortiden, eksisterer fremtiden kun i vår fantasi. Kunsten kan bidra til å stimulere denne fantasien. Inspirert av Melbergs vev, oppfordrer vi deg å se og fylle inn mellom linjene i årets program. Når kunst presenteres, er det en invitasjon til å oppleve, til å bli kjent med noe nytt - og kanskje oppdage noe nytt i en selv. Det finnes ingen fasit i møte med kunst og kultur, det meste er åpent for tolkning. Det er som en åpen invitasjon - du kan delta på dine egne premisser; alt som kreves er at du stiller opp og at du selv er åpen.

Årets program er mangfoldig og variert, med arrangementer innendørs og utendørs. Vi inviterer til kunstopplevelser fra blant annet Sápmi, Norge, Italia, Belgia, Sverige, Island, U.K, Australia og Ukraina.

Du finner konserter og forestillinger med både kjente og kjære navn, unge talenter - og nykommere som vil prege kunstscenen i årene fremover. I Harstad Kulturhus sin storsal presenterer vi en rekke storslåtte konserter og forestillinger med bred appell og høy kvalitet.

I tillegg har vi en rekke flotte folk- og jazzkonserter i Nordic Pub. I Nordic hall blir det pop og rytmisk musikk. Og så er vi veldig stolte av vårt barneprogram, som inneholder forestillinger, konserter og verksteder for de mellom 0-13 år.

Festspillene er opptatt av historier fra vår region. I år feirer regionen, gjennom prosjektet Tore Hunds Rike, at Norge i 2030 har bestått som ett rike i tusen år. Søndag 25. juni blir det, som en del av feiringen, en storslått utendørskonsert i Nergårdsvika på Bjarkøy, i regi av Hærens musikkorps. Hvis dokker kommer innom Sentralen søndag til fredag kl. 13:00 får dere mulighet å delta i Langbord, en demokratiseringsplattform, hvor ingen ordstyrer finns, og alle er invitert til å aktivt delta og/eller lytte. Her løfter vi dagsaktuell tematikk hver dag, hvor alle stemmer er like viktig, og ingen har definisjonsmakt. I tillegg har vi et talentakademi, debattprogrammer og Nordaførr, vår internasjonale bransjetreff.

I forbindelse med overleveringen av rapporten fra Stortingets Sannhets- og forsoningskommisjon, ble vi oppfordret til å lytte til og ta innover oss de til tider smertefulle og vanskelige opplevelsene til samer, kvener og skogfinner i dette landet, på grunn av ekskludering og systematiske forsøk på å frarøve dem deres kulturarv. Vi har alle ansvar, i vårt daglige liv, til å lytte til - og se hver andre; til å reagere og ikke bli stille når vi er vitne til urettferdighet.

Også her har Festspillene i Nord-Norge en rolle, noe vi tar på alvor. Vi inviterer til et bredt program med mangfoldig stemmer, synspunkter og muligheten til å være i lag, side ved side - og feire at vi er forskjellige.

Åpningsforestillingen i år er Birget; Ways to deal, ways to heal av Elle Sofe Sara og Joar Nango med Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans.

Forestillingen er en reaksjon på den norske sannhets- og forsoningskommisjonen. Birget er et samisk uttrykk som beskriver en tilstand av å mestre eller overleve i et miljø i endring. Drevet av birget, inviterer Sara, Nango og Carte Blanche publikum til å overvinne berøringsangsten til et tungt og vanskelig tema med en frisk forestilling som stiller spørsmål ved sosiale og politiske grenser, begrensninger og dagens forsoningsklima. I anledningen forestillingen, kl. 16:00 i dag, er det samtale mellom Sametingspresidenten, Silje Karine Muotka og Maria Utsi om kunstens rolle i forsoning. Elle Sofe Sara og kunstnerisk leder for Carte Blanche, Annabelle Bonnery har en kunstnerisk samtale kl. 17:15, rett før forestillingen om den kunstneriske prosessen og kunstinstitusjonene sin rolle i samfunnsmessige og politiske saker.

Begge samtalene foregår på Harstad bibliotek. På mandag tar Arne O. Holm opp spørsmål rundt konsekvensene av fornorskningspolitikken, i sin debattstripe High Noon, og på tirsdag kan vi møtes i Sentralen, hvor tematikken tas opp under Langbord, hvor alle stemmer kan høres.

Vi kan ikke bare se bakover, men også fremover. Da må vi satse på ungdommen. NUK - Ny ung kunst og Ungdommens festspill er i år presentert under samme paraply. Vi prøver å utnytte og styrke fremtidens stemmer gjennom våre ungdomssatsinger, som samler unge talenter og deltakere fra hele landsdelen til en unik opplevelse sammen.

Vi har også et samarbeid med UiT, der vi lar studenter ved musikkonservatoriet vise frem ulike musikalske prosjekter gjennom festspilluka. Dette er ungdom og studenter som forhåpentligvis vil være toneangivende i fremtidens nord.

Festspillene er en av landets største festivaler, med internasjonalt, nasjonalt og regionalt nedslagsfelt. Men den skapes lokalt, og vi er stolte og glade for at den gjennomføres i Harstad. Det skal vi feire sammen. Bruk møteplassene, konsertsalene og arenaene til gode møter med kunst og kultur.

Så snakkes vi sammen på Sentralen, vår egen arena hvor det er åpent for alle, med lav terskel og arrangementer på dag- og kveldstid. La oss samles og snakke om hva som ligger mellom linjene, utveksle våre opplevelser og våre historier.

Takk til alle våre samarbeidspartnere, våre frivillige, takk til kunstnerne og takk til dokker kjære publikum. Jeg gleder meg til årets beste uke i deres selskap.

Takk til Harstad Janitsjar for å lede paraden. Etter meg kommer Risten Anine Gaup på scenen med premie på en ny festspill-joik. Deretter skal Harstads ordfører, Kari-Anne Opsal holde tale, etterfulgt av musikalsk innslag fra Ævestaden (som spiller på Nordic Pub i kveld).

Sametingspresident Silje Karine Muotka åpner festivalen – og vi avslutter med selveste Ola Bremnes og Tore Bruvoll.

God festival!