Skal vekke harstadfolk fra koronadvalen med tre dagers fliring

Mens koronaen har kastet sin utrivelige skygge over byen, har Harstad Standupfestival jobbet i det stille for å få deg til å flire.

ARRANGØRER: Sigrid Ina Simonsen, festivalsjef Ken Rune Berg (i midten) og Petter Ytterstad har satt dato for tidenes første standupfestival i Harstad.   Foto: Thor Anders Angelsen

kultur

Festivalen skulle egentlig se dagens lys i fjor, men på grunn av den nevnte koronaen ble det aldri noe av. Arrangørene i Flire AS, hvis selskapsformål er å «fremme humor og latter», har fått med seg et knippe samarbeidspartnere når festivalen skal vekkes til live på andre forsøk. Koronaen kaldkvelte forsøket på festival i 2020.

Torsdag 2. september til lørdag 4. september 2021 er de nye datoene. Å holde festivalen på skjema til etter vaksinering er ikke tilfeldig; å samle en bråte mennesker for gapskratting i offentligheten har ikke akkurat vært anbefalt av helsemyndighetene det siste året.

Legger ut 1.000 billetter

For det er 1.000 mennesker som Flire-eierne Sigrid Ina Simonsen, Ken Rune Berg, Petter Ytterstad og Bente Marie Hoseth ønsker å gjøre. Om ikke alle på én gang.

– 1.000 billetter, 20 komikere, tre dager, to scener og et skrivekurs for unge. Billettslaget starter i mai, er budskapet Simonsen, Ytterstad og Berg smeller i bordet når de presenterer programmet overfor Harstad Tidende.


Humorfestivalen mottar støtte fra Samfunnsløftet: – Vi er veldig gira på å utvikle festivalen

Harstad Standupfestival har inngått en to år lang avtale med SpareBank 1 Nord-Norge. Nå skal de utvikle prosjektet sammen.


Scenene blir på Støperiet og i lokalene til Harstad Bryggeri som skal brygge et eget festivaløl.

– Det er viktig å være optimist med tanke på koronarestriksjoner. Folk er sultne på å komme seg ut, sier Simonsen.

Ken Rune Berg, som også er festivalsjef, har en mer offensiv tilnærming:

– Standupfestivalen vil ikke stå tilbake for noen andre festivaler i landet, slår han fast med en fjellstø selvsikkerhet som får Simonsen og Ytterstad til å le med hevede øyenbryn.

Og Berg står på sitt – såpass må man tørre å melde.

SCENE: Sigrid Ina Simonsen, Ken Rune Berg (i midten) og Petter Ytterstad står i Støperiet som skal være én av to scener under festivalen.  Foto: Thor Anders Angelsen

– Tiden er moden

Menyen som skal få harstadværinger til å flire er en miks av lokale, regionale og nasjonale standupkomikere.

Standupmiljøet i Harstad har vokst over årene. Ifølge festivalmakerne er det nok komikere å ta av.

– Tiden er absolutt moden for en egen festival. Folk i byen viser at de vil ta det et steg videre fra Standup Harstad-arrangementene, sier festivaltrioen, som ved flere anledninger må ta en kunstpause og ordlegge seg slik at de ikke røper for mye, for det skal lanseres flere overraskelser etter hvert.

Som ekstra drahjelp til unge som ønsker å lage standupmateriale skal festivalen ha et skrivekurs for unge.

– De finnes i dag også, de samme type ungdom og unge voksne som før ville vært en del av et revymiljø. Vi ønsker invitere dem inn for å være med på et skrivekurs for standup, sier Ytterstad.

Festivalsjef Berg erindrer at han var en villbasse og jåsspeis også i sin ungdom.

– Jeg skulle ønske at det jeg på den tiden kunne ha vært med på noe slikt. Det er det jeg ønsker at ungdommen nå skal få lov til. Selv om en er med på å skrive materiale, trenger en ikke å stå på scenen, sier Berg.

NB! Harstad Tidende AS har inngått en treårig samarbeidsavtale med Harstad Standupfestival.