I tillegg til å ha spilt på data siden Commodore 64 var den hotteste maskinen i Norge, er førsteamanuensis Rune Mentzoni ved Universitetet i Bergen også landets mest profilerte forskere på dataspillavhengighet.

Han sier at mange misforstår hva diagnosen egentlig innebærer. For eksempel:

– Dataspillavhengighet handler ikke i det hele tatt om hvor mye mye du spiller.

Nedsatt evne til å fungere

Mentzoni sier at man i stedet må se på hvilket forhold den aktuelle personen har til spill.

– Blant annet handler det om spillingen tar fokus bort fra ting man egentlig vil holde på med, og om man opplever en betydelig nedsatt evne til å fungere i hverdagen, sier han.

Mentzoni er denne uken gjest i podkasten LOLbua som handler om spill og spillkultur. Harstad Tidende samarbeider med skaperne av podkasten som erdirektør for spillselskapet Krillbite Jon Cato Lorentzen og journalist Lars Richard Olsen som jobber her i Harstad Tidende.

Les også: Nå kan du høre en av Norges mest populære nerdepodkaster på HT.no

Nylig ble dataspillavhengighet klassifisert som en psykisk lidelse av Verdens helseorganisasjon. Det mener Mentzoni er riktig, men han sier at temaet er kontroversielt.

Redde for stigmatisering

Ofte får han høre at snakk om dataspillavhengighet er med på å stigmatisere de som har spilling som hobby og kanskje har aktiviteten som en viktig del av sin identitet.

– Mange er uenige i at man skal innføre dataspillavhengighet som et begrep og en diagnose. Så har du personer som meg som mener at dette er et fenomen som eksisterer og noe som man kan snakke om. Det som kanskje er viktigst er at det offentlige helsevesenet nå får rett knagg å feste problematikken til.

- Det mange har gjort hittil er å sette pengespilldiagnose på folk som har dataspillproblemer, sier Mentzoni.

Kjøpte FIFA-pakker til 30.000 kroner

Det siste året har det blitt rettet økt fokus på pakker som gamerne betaler for der de får tilfeldige premier fra fra spill. Det kan dreie seg om kosmetiske gjenstander som pynter figurene som spillerne kontrollere. I en av verdens mest populære serier, Fifa, får man ulike spillere der legender som Pelé og Maradonna er de mest sjeldne og ettertraktede.

Mentzoni forteller at han har brukt over 30.000 kroner på slike spillpakker med tilfeldige premier.

- Da jeg var ferdig, hadde jeg ikke fått en eneste av de legendariske spillerne, sier han.

Lenger opp på siden ligger kortversjonen av ukens podkast. For full lengde, der du også får tips om spill som Lumines Remastered, nye filmer og mye mer, hører du denne:

Les også: Harstadværing ble sjef i et av Norges største spillselskaper

Finn flere episoder av LOLbua her. Du kan også besøke prosjektets Patreon-side.