Historien er fortalt gjennom den niårige rollefiguren Tobias, som er født i feil kropp. Et alvorlig tema, men gjennom en lett og leken forestilling, som prosjektleder og skuespiller Kristine Myhre Tunheim beskriver som en artig forestilling, som foreldre ikke skal være redd for å ta barna med på.

– Man blir ofte var når det er snakk om kropp, kjønnsidentitet og kjønn. Vi har gjort mange intervjuer med barn og transpersoner, hvor vi har oppdaget at dette er en viktig alder å oppdage sin kjønnsidentitet, sier Tunheim.

Overbevisende

Da forestillinga ble vist i Tromsø ga iTromsø den en femmer på terningen.

– De tre skuespillerne fra Rimfrost som forteller historien fra scenen, gjør det på en overbevisende måte. Jeg tror det er viktig at de har valgt en mannlig skuespiller til å fremstille Tobias, at vi får se ham som den han kjenner seg inni og ikke som slik han ser ut. Jonas Delerud er da også flott som Tobias både i de alvorlige og de morsomme sekvensene av forestillinga, skrev anmelderen.

De to andre skuespillerne er nevnte Kristine Myhre Tunheim og Alexander Rindestu.

– «Tobias og dagen det smalt» er blitt flott teater for barn, og som også tåler godt de voksnes øyne og ører, het det i anmeldelsen av stykket.

Femmere

Kristine Myhre Tunheim, som er kvinnen bak forestillingen, startet sin reise mot teaterverden på dramalinja på Heggen videregående. Etterpå ble det skuespillerutdanning på Høgskolen i Nord-Trøndelag, nå en del av Universitetet NORD. I dag leder hun teaterkompaniet Rimfrost, og jobber frilans som skuespiller.

– Vi har tatt tak i stoffet med letthet, humor og positiv undring slik barn ofte intuitivt gjør av seg selv. Også er det kanskje vi voksne som gjør tematikken tyngre og mer komplisert enn det trengs. Så vi har prøvd å fokusere på humor og letthet, sier hun.

Og hun har lyktes. I tillegg til femmeren i iTromsø, har også Dagbladet og Nordlys gitt samme karakter.

«Tobias og dagen det smalt» spilles på kulturhuset syv ganger denne uka. Det starter allerede onsdag, og siste forestilling er fredag.