Det er første gang de står på denne scenen med egen konsert. På høy tid, vil noen mene.

Den balkanske tradisjonen med store brassband er en publikumsmagnet verden over, og sjangeren treffer bredt.

– Det er noe med miksen av fandenivoldsk energi og sigøyner-melankoli som griper tak i folk, sier markedsansvarlig Vera Ridderseth på kulturhuset. – Og la det være sagt - utøverne på Balkan snakker selv om fenomenet som «Gypsy music», uten videre politisk korrekte omskrivninger.

Harstadbandet Kalabalik har i over 20 år spilt denne sjangeren med ulike temaer; ABBA, heavyrock, Peter og ulven, Peer Gynt og West Side Story.

– Etter 21 år tar de endelig fatt på kulturarven med store bokstaver: Nordnorske hits. Balkanstyle, sier Ridderseth.

Nordnorske skatter

Ole Thomas Gjærum, trompetist i Forsvarets musikkorps Nord-Norge, er Kalabaliks faste musikkarrangør. Han har dette å si om saken:

– Vi mener vi er modne og reflekterte, men likevel lekne nok, til å støpe om noen av våre nordnorske musikalske skatter.

Han nevner Nordlandsnetter i nordlys-moll, Kjærlighetsvisa i søvnløs trippel rastløshet, Hvis æ fikk være sola di, Vent ikkje lægg på og Æ e nordlending, æ.

– Vi spiller med Ti tusen frosne tommeltotter, og vi tenker å slå ettertrykkelig fast at Har du fyr, så er du på rett sted. Det hele skjer i et Hus ved havet, både i dur og moll. I Harstad, på Balkan, på toget, i sola, på snøen, i Storsalen. Der er vi.

Rivjernet

Opp gjennom tidenes løp har mange sunget med Kalabalik, og de bringer en egen dimensjon til musikken.

Denne gangen er det Heidi Solheim, best kjent som frontfigur, låtskriver og rivjernet bak bluesrock bandet Pristine og barnemusikkbandet Dinosaus, som skal sette sitt preg på konserten.

– Vi tror Heidi Solheims røffe stil og stemme vil kle dette prosjektet veldig bra, kommenterer Ole Thomas Gjærum.

SOLIST: Heidi Solheim stiller opp sammen med Kalabalik.