Vokal velklang og transformert dyrejoik

Nordic Voices viste høy klasse på konsert i Galleri NordNorge
kultur

Galleri NordNorge er ettertraktet, ikke bare som utstillingsarena, men også som konsertlokale. Spesielt når stemmer skal klinge gir akustikken i den gamle svømmehallen full valuta for pengene. Fredag kveld var det klart for vokal velklang da Nordic Voices gjestet festivalen. Det velrennomerte vokalensemblet har besøkt ILIOS mange ganger tidligere. Denne gangen hadde de to splitter nye stykker med seg i kofferten.

Vakkert

«Two lovers» av den amerikanske popsangeren og komponisten Shara Nova åpnet konserten. Overraskende vakre klanger fylte galleriet. Melodiøst, enkelt, vakkert, men på ingen måte banalt. Andrew Ondrejcaks tekst beskriver et forelsket par som ligger på en eng i en dal og ser opp mot himmelen, hvor solen er i ferd med å gå ned og mørket er i ferd med å omslutte dem. Andre del av verket er en hyllest fra paret til mørket, hvor ordene blir færre og klangene overtar. Underveis håndterer sangerne diverse bjeller og triangler som klangskapende elementer. Mot slutten, når ordene er nesten borte, skapes en ekstra klangdimensjon gjennom overtonesang. Dette er en teknikk hvor sangerne frambringer flere toner på en gang. Effektfullt og tildels magisk.