Årets Festspillprofiler er klare:

Utfordrer kunstnerne til å skyve på grenser og uttrykk

Silje Halstensen, frontfigur i bandet Bendik, trodde det var en tulletelefon da hun ble spurt om å være festspillprofil. Nå skal hun og scenograf Mari Lotherington sette sitt preg på Festspillene 2017 med hver sitt uttrykk.

utvalgt: Festspillene i Nord-Norge ønsker å reflektere nordlig identitet gjennom å skape nye historier fra nord, og håper at sjangeroverskridende samarbeid både mellom årets Festspillprofiler og med andre kunstnere kan gi helt nye og innovative uttrykk. Her er scenograf Mari Lotherington (28) fra Tromsø og artist Silje Halstensen (26) fra Bodø på omvisning i Storsalen. Foto: Frank R Roksøy 

musikk: Silje Halstensen var sist i Harstad på Ludo høsten 2016 med bandet Bendik, en av høstens beste konsertøyeblikk. Foto: Øivind Arvola 

Scenografi: Mari Lotherington vil delta i prosjekter på tvers av flere sjangre, og ser fram til å utøve sin rolle som scenograf i samarbeid med andre kunstnere. Foto: Eivind Hansen 

Synlig: -Festspillprofilene vil på ulike måter prege Festspillene i 2017, delta i flere prosjekter og samarbeide med en rekke kunstnere, sier festspillsjef Maria Utsi (midten). Foto: Frank R Roksøy 

kultur

– Da jeg omsider skjønte at dette ikke var en tulletelefon, måtte jeg gå noen runder rundt huset, sier Silje Halstensen (26), som på tross av sin klingende bergensdialekt er fra Bodø. Festspillene i Nord-Norge har valgt henne og scenograf Mari Lotherington (28) fra Tromsø som årets festspillprofiler.

Synlig og betydelig

– Jeg kan garantere at Mari og Silje blir både en synlig og betydelig del av helheten. Begge har vist en tydelig utviklingsvilje, og jeg forventer at begge vil overraske både oss og publikum, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Ukjent utfall

– Vi ønsker å bruke satsingen på festspillprofiler til å løfte fram, og samarbeide med, unge kunstnere fra nord. Dette er to unge og spennende kunstnere vi har stor tro på vil utvikle både seg selv og sitt kunstnerskap i årene som kommer, og som også vil være med på å prege kunstfeltet i nord, sier Utsi. Hun ønsker nå å utfordre profilene til å «pushe» grenser, utvide sitt uttrykk og initiere nye samarbeid.

– Vi vet ikke helt hva det ender med, så vi er veldig spente.

Passer perfekt

Silje Halstensen er til daglig frontfigur i bandet Bendik. Bandet har sitt utspring i Halstensens ungkunstprosjekt under Festspillene i 2011. Siden har gruppa gitt ut flere kritikerroste plater og blitt kjent som et usedvanlig godt liveband.

– Silje er et supertalent som har gjort seg bemerket gjennom mange år, og er noominert til Spellemannsprisen flere ganger. Hun har en stor kunstnerisk bredde, og passer perfekt som festspillprofil, sier Utsi.

Tar steget opp

– Det betydde mye å være ungkunstner på Festspillene i 2011, og det ga meg et løft akkurat da jeg trengte det. Det er en stor ære å få denne muligheten nå, sier Halstensen til Harstad Tidende.

– Jeg håper jeg får leke litt med andre typer sjangre og ta inn flere elementer enn det jeg er kjent for i dag.

Hun går nå inn i prosessen med å lage ny musikk. Til festspillene tar hun med seg bandmedlemmene fra Bendik, men vil ikke spille gamle Bendik-låter. De som bare vil ha det, må vente til hun er tilbake i Harstad i Bakgården i august, der hun og bandet også er booket inn.

Scenografi

Festspillene har tidligere hatt scenografer i sving i kulissene, og i 2001 var Kristin Bredal festspillprofil som scenograf – ogkanskje mest av alt som lysdesigner. Med valget av Mari Lotherington som festspillprofil løfter Festspillene denne profesjonen til nivået det fortjener.

– Mari Lotherington er regnet som et av de virkelig store scenekunst-talentene fra nord innenfor scenografi, og vi synes det var spennende å velge en scenograf som festspillprofil. Det kan utvide uttrykket til Festspillene gjennom hennes prosjekter og kunstnerskap.

Mari Lotherington avslutter til våren sin mastergrad på Kunsthøgskolen i Oslo.

– Som nyetablert visuell kunstner som jobber med performativ kunst, tenker jeg at jeg kan bidra med en ny dimensjon som festspillprofil. I motsetning til mange scenografer som også er billedkunstnere og jobber mye alene, har jeg fokus på scenografi som fag i seg selv og samarbeid mellom aktørene, sier Lotherington.