Mer enn 26.000 publikummere besøkte de 52. Festspillene i Nord-Norge, som ble avsluttet lørdag i Harstad. Festspilldirektør Maria Utsi har levert sine første festspill, med tidenes billettsalg på 12.942 solgte billetter. Det er hun strålende fornøyd med.

– Det har gått helt fantastisk bra. En suksess. Vi har hatt det beste billettsalget gjennom festspillenes historie. Aller viktigst er stemningen som har vært i byen og mottakelsen fra publikum. Jeg opplever at Harstad-publikummet har omfavnet årets festspill, og vært med på å løfte det opp og frem. Jeg er utrolig takknemlig for det, sier Utsi.

Tydelig profilendring

Festspillene 2016 har vært en åtte dager lang sammenhengende fest med 163 arrangementer og 644 artister, i hovedsak fra nord. Festspillene bydde på 17 urpremierer, 7 egenproduksjoner, 3 nypremierer, 15 nordnorske samarbeidsproduksjoner og 7 norgespremierer. Artister fra 19 nasjoner, spesielt fra det sirkumpolare arktis, har besøkt Festspillene disse dagene. 29 av arrangementer var utsolgt.

Utsi har ikke tall på hvor mange som har kommet bort til henne og takket, og vært tilfreds med det som har blitt vist på arenaene.

– Vi prøver å skyndte oss langsomt for å bygge nye festspill. Mye har vært likt, og det er også vært min mening at vi skal endre oss sakte, men med en tydelig profilendring. Det føler jeg vi har oppnådd. Kunstnerisk er det på mange måter helt andre program enn det har vært de siste årene, og med en tung satsning på Nord-Norge, sier hun, og fortsetter:

– Det føles ekstra godt å lykkes, ikke bare økonomisk og publikumsmessig, men også med et kunstnerisk program som er så sterkt forankret i nord. Det har vært mitt mantra - å løfte frem kunst og kultur fra denne landsdelen.

Bransjefestival

Festspillene i Nord-Norge tangerte i år nesten billettomsetningsrekorden fra 2010 på 2,5 millioner. Omsetningen i 2016 ender på over 2,4 millioner kroner. Allerede før festivalstart var det klart at Festspillene 2016 nådde tidenes rekordforhåndssalg av billetter. Før festspillstart 18. juni, hadde Festspillene solgt billetter og kort for 1,7 millioner kroner, noe som er 200.000 kroner mer enn det man totalt solgte billetter for i 2015.

– Satsingen på nordnorsk kunst og kulturbransje har vært viktig. Det er fint at vi i større grad har tatt grep som bransjefestival. Bruken av Karma, Sjøbua og flyttingen av SNN-parken har vært god, og skapt mye liv og røre i bykjernen, sier festspilldirektøren.

Utsi vil også takke organisasjonen.

– Vi er nærmere 200 folk som har fått dette til å gå på skinner. Jeg er stolt av å lede organisasjonen som med profesjonalitet og entusiasme klarer å dra dette i havn. Årets resultater er en hyllest til en fantastisk organisasjon.

Høydepunkter

Utsi har mange høydepunkter hun ønsker å trekke frem fra årets festspill.

– Produksjonene vi selv har vært med på å lage er jeg utrolig stolt av, for eksempel ”Anføttes” som var samproduksjon av våre to festspillprofiler. Det var en triumf av en forestilling. ”LappAffair”, som også var vår egen produksjon, synes jeg var helt majestetisk. ”Habitaculum” leverte som forventet, og er noe av det mest unike og berørende jeg noen gang har sett, forklarer Utsi.

– Noe av det viktigste

Hun er uenig i kommentarene som har kommet på at festspillene leverer uferdige arrangementer.

– Jeg er helt kvalitativt uenig i de vurderingene av produksjonene. Samtidig er det tildels riktig. Noe av det viktigste festspillene gjør er å gi rom og ressurser til prosjekter som er i bevegelse og i prosess. Det å gi scene til unge musikere som vi har tro på er helt sentralt. Det er imperativt at festspillene legger til rette for at også deres prosess skal få plass på programmet. Om det er slik at arrangementer føles som uferdig, kan jeg si at jeg er stolt av at vi har plass til det.

Festspillene 2017 vil ifølge Utsi bli nordlig, men med et sterkere arktisk fortegn.

– Vi vil ha flere, større samarbeid med de arktiske landene. Det vil bli mye nytt, store produksjoner og en fortsatt satsning på unge, nordnorske artister og nyskapning. Det blir spennende festspill til neste år, men først skal vi ha ferie.