Kommunestyret i Evenes fikk nylig en grundig orientering om den samiske festivalen Márkomeannu. Det var festivalleder Marita Eilertsen og produsent Susanne Langstrand Andersen som fortalte de folkevalgte at arrangementet i deres egen kommune, er verdens største festival med en ren samisk profil.

Med en liten filmsnutt og et glødende engasjement fikk de fram budskapet sitt på en god måte, og de var stolte av å kunne fortelle at årets Márkomeannu er den 17. i rekka.

Identitet og stolthet

Årets festival arrangeres de fire siste dagene i juli.

- Visjonen for den er å gi den oppvoksende generasjonen et positivt forhold til det samiske og styrke identiteten og stoltheten over å være same. Festivalen har en klar samisk profil og ønsker å fremme markasamisk kultur samtidig som den vil være en kulturaktør for hele Sápmi. Vi vil skape bolyst og gi ungdommen tro på at det går an å bo i en distriktskommune. Festivalen er et bevis på at det går an å skape arbeidsplasser her, for vi mener at den kan skape vekst både i reiselivsnæringa og andre næringer.

Møteplass

Márkomeannu er også en møteplass for bygdefolk, mellom samer og ikke-samer, og mellom generasjoner. Vi tror at Evenes ville bli en fattigere kommune uten denne festivalen, og derfor håper vi at dere vil framsnakke oss der dere ferdes, var oppfordringen fra Marita og Susanne som er de to eneste ansatte knyttet til festivalen.

Márkomeannu ble de to første årene arrangert på dyrskueplassen nær Evenes flyplass, men har siden 2002 blitt arrangert på Gállogieddi samiske friluftsmuseum. Festivalen består av blant annet konserter, utstillinger, seminarer og teater. I 2015 hadde Márkomeannu omkring 3000 besøkende og en omsetning på nester tre millioner kroner.