ILIOS: Lave besøkstall på flere av forestillingene under samtidskunstfestivalen Ilios har vært et tilbakevendende problem gjennom arrangementets historie. Torsdag opplevde FMKN å spille for 80 tilhørere i Harstad kulturhus’ storsal, noe som ikke er et dårlig tall sammenlignet med tidligere år, sier leder Janne Juvi Rasmussen.

Ikke høykultur

Hun synes likevel at det er smertefullt at ikke flere tilhørere kom for å oppleve forestillingen.

– Dette er en oppgave vi ikke har klart å løse. Folk forventer kanskje at forestillingene på Ilios er interne og vanskelige. At Ilios kun er høykultur for de innvidde, sier Rasmussen.

Torsdagens konsert med FMKN viste derimot at dette ikke er tilfellet. Forestillingen Nordic Reflections var både tilgjengelig, lyrisk og jazzete.

– Av og til spiller vi spesielle ting som utfordrer publikum, men også det fortjener et større publikum enn det vi har i dag. Terskelen for å komme må føles lavere slik at flere føler at de er velkommen på Ilios-arrangement.

Flere arenaer det er enklere å besøke, kan være én løsning, sier Rasmussen.

– Noen ganger vil tekniske forutsetninger gjøre at vi må spille i kulturhuset, som i konserten med FMKN.

Publikumsvinner

Før årets festival har man i større grad enn tidligere tatt i bruk sosiale medier for å promotere arrangementene.

– Annen annonsering bringer med seg et kostnadsspørsmål. Situasjonen i dag er at vi har høyere kostnader uten å ha fått flere midler til festivalen, sier Rasmussen.

En publikumsvinner er den faste byvandringen som i år feirer 10 år.

– Her binder man sammen kunstneriske opplevelser med noe mer enn én arena. Dette passer veldig godt til Ilios og musikk, sier leder for Ilios, Janne Juvi Rasmussen.