Forventningsfull: Festspilldirektør Maria Utsi forventer å bli overrasket i løpet av Ilios. Foto: Oivind Arvola

ILIOS: Det sier festspilldirektør Maria Utsi. Dette er hennes første Ilios-opplevelse, og hun er klar på hva hun ønsker:

Overraskelse

–Jeg ønsker å bli overrasket. Det er besnærende med ny musikk, og jeg er spent på hva de har på programmet, sier Utsi.

Torsdag kveld var hun og et 40-talls andre publikummere på åpningen i Galleri NordNorge, der utstillingen #tegning #verk #verktøy ble åpnet. Den har tegning som tema, og kunstnere fra hele landsdelen har bidratt. I tillegg er det en egen utstilling av de verkene som er igjen etter Ingeborg Lindahl fra fjoråret. Hun har i hovedsak malt rett på veggene der hun har stilt ut, og de er nå malt over. Det som henger på mesaninen i galleriet, er det som har overlevd; lerretene som har ligget på gulvet, der folk har vandret over, samt et kunstverk man kan trer inn i, der Lindahl har tegnet Kebnekaise på ene siden og Møysalen på andre; med kritt på lerret.

Deltakelse

- Det er spennende å se publikums barnlige glede; at de kan oppleve verkene og delta i dem. Det er fint. Og jeg håper publikum ser det skjøre i materialet, og hvordan tidligere publikummere har påvirket verkene og hva vi ser her i dag, sier Lindahl.

Vist seg frem

Før Jennifer Torrence gikk på og spilte et stykke for stortromme/innspilt lyd, ble Anders Eriksson presentert. Han overtar i løpet av våren som leder av festivalen.

–Det er en liten festival, men samtidig en av de største jeg vet om - med en enorm spennvidde. Og så er det slik at Ilios har alltid, siden jeg kom hit i 1992, vært en festival basert på et pragmatisk morsomt samarbeid. Det skal det også bli fremover. Vi har fått en ny festspilldirektør i byen, som har gitt signaler om at Festspillene ønsker å ha samarbeid med Ilios. Det setter vi veldig pris på. Og vi har også fått signaler om andre som vil samarbeide.

Ilios fortsetter fredag med Folk-impro med bandet Fotefar, solo klaverkonsert med Ingrid Andsnes og pubkonsert på kvelden.

Festivalmusiker: Slagverker Jennifer Torrence spilte under åpningen av Ilios. Hennes hovedverk fremføres på lørdag. Foto: Oivind Arvola
Overtar: Anders Eriksson overtar Ilios i løpet av våren. Foto: Oivind Arvola