Ilios, festivalen for ny musikk, og har sitt navn fra den greske solguden Ilios, som henspeiler på solas tilbakekomst til landsdelen. Festivalen er derfor alltid lagt til helga i uke 5, akkurat i den tiden sola igjen skinner på Harstad.

Ilios har i løpet av drøyt 20 års eksistens, utviklet seg til å bli en av landets mest etablerte og større festivaler for ny musikk. I løpet av fire dager viser festivalen bredde og variasjon i dagens samtidsmusikk. Ny musikk kombinert med andre kunstformer møter publikum der de er, i etablerte og også utradisjonelle konsertarenaer.

Sammenfallende

Selv om Eriksson blir daglig leder, betyr det ikke at han dermed har fulltidsjobb med Ilios.

– Det er ikke en fulltidsstilling, men kanskje får vi prøve å gjøre den til en fulltidsjobb, sier Eriksson, som er glad for jobben.

– Det er gjort en fantastisk jobb i årene siden starten av festivalen og det er en stor ære og heder å bli trukket inn i noe sånt, sier han.

Eriksson forteller at han og Ilios har «fulgt hverandre» fra han kom til byen.

– Jeg kom til Harstad første gang til en større produksjon i 1992 da kulturhuset hadde åpning. Jeg produserte en av forestillingene på kulturhuset. Det var rundt Ilios-starten. Jeg var også involvert i å bidra til at landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge skulle sette av ressurser til Ilios. Så min historie i Harstad sammenfaller med Ilios. Og det er gøy.

Ingen egen sjanger

Eriksson har lang erfaring fra festivalfeltet, med hovedfokus på musikkfaglige oppgaver og ledelse, både fra Festspillene i Nord- Norge, Molde Internasjonale Jazzfestival og som innleid på andre festivaler, ofte med kreative oppdrag.

– I hele mitt liv har jeg jobbet med ny musikk. Ny musikk er ingen sjanger, det er ny musikk. Det er mange eksempler i musikkhistorien på ny musikk som har vært kontroversiell i starten. Ta Igor Stravinskis Vårofferet. Ved første gangs oppføring i Paris i 1913 oppsto det tumulter. Så ny musikk har alltid vært omdiskutert, sier den nye lederen, som mener Ilios er et sunnhetstegn.

– Det er et sunnhetstegn at en by som Harstad, en kultur-, forsvars- og kunnskapsby, har sin egen festival for ny musikk. Det er et adelsmerke, mener han.

Selv ønsker Anders Eriksson, som er utdannet musiker og musikkarrangør, å utvikle Ilios videre.

– Jeg vil være med og skape en spennende festival med bred appell, avslutter han.

Anders Eriksson vil delta under Ilios 2016 og tiltrer for fullt etter denne festivalen.