Årets skreisesong kan bli et katastrofeår for norsk fiskerinæring

Fiskekjøperne får ikke solgt fersk skrei i et koronastengt Europa. I stedet henges torsken til tørk og betaling kommer først til høsten. Nå frykter næringa konkurser.

FRYKTER NEDLEGGELSER: Sjømatanalytiker Finn-Arne Egeness i Nordea er ikke i tvil om at årets sesong blir krevende for fiskebedriftene på land, og frykter at flere må legge ned. Foto: Ronald Johansen 

nyheter>>

Fjorårets skreisesong var den mest innbringende for norske fiskere noensinne. To tredjedeler av torsken rakk å bli fisket opp og solgt før pandemien traff Europa. I år er situasjonen annerledes, og både fiskere og fiskebruk frykter store tap.

For pandemi eller ikke. Skreien er på vei fra Barentshavet til kysten, og rapporter fra fiskebåtene i Barentshavet sier at torsken er finere enn på mange år. Men et koronastengt Europa gjør at det ikke finnes kjøpere.