UiT-professor innleder krigsfilm på Harstad kino

Søndag har Harstad Kino premiere på den danske krigsfilmen ”De forbandede år”, og UiT-professor Baard Herman Borge innleder filmen.

FOREDRAG: UiT-professor Baard Herman Borge har lang erfaring som foredragsholder, og skal til helgen innlede filmen "De forbandende år" på Harstad Kino.   Foto: Thomas Rolland

nyheter>>

I innledningen vil Borge forklare hvorfor han mener danskene lager mer interessante filmer om krigsårene enn hva vi gjør i Norge, skriver Harstad kino i en pressemelding.

– I Norge går folk mann av huse for å se nasjonalpatriotiske filmer som «Max Manus» og «Kongens nei», der historien er nøye frisert for å få klare helte- og skurkebilder. Filmer som tar opp mer kontroversielle temaer flopper derimot på kino, om de er aldri så gode. I Danmark er det annerledes, der lages det stadig filmer som gir et nyansert bilde av krigsårene – og som blir publikumssuksesser, jeg kommer ikke på et eneste norsk eksempel på det, sier Borge.

Han peker på at hendelsene i Norge har vært lettere å bruke til å støtte opp om nasjonalfølelsen.

Filmen forteller om den danske overklassefamilien Skov, og ringvirkningene utbruddet av 2. verdenskrig og tyskernes okkupasjon av Danmark hadde på dem. Filmen tar for seg årene 1940 - 1943 og er første del av fortellingen om familie Skov. Andre del er planlagt på kino i 2021.

UiT-professor Borge har faglige interesser spenner over et vidt felt, og omfatter nyere norsk historie (1940-1960), statsvitenskapelige emner og samfunnsvitenskapelig forskningsmetode.

Han har gjennom mer enn 20 år holdt en lang rekke populærvitenskapelige foredrag om aktuelle emner. Borge er også skribent, og hans siste bok som han gav ut sammen med Lars-Erik Vaale i fjor heter "Grunnlovens største prøve", og handler om rettsoppgjøret etter 1945.