Festspillene:

«Sofie og Kathrine»: Ei gripende og sterk forestilling

Urfremføringa av «Sofie og Kathrine» er ei gripende og sterk forestilling spilt av barn og ungdom fra Lille Hålogaland Teater.

Sofie og Kathrine, Hålogaland Teater, prøvesalen 2019  Foto: Martin Eilertsen

nyheter>>

Da stykket var over, måtte skuespillerne på scenen flere ganger for å motta velfortjent applaus. I salen på Harstad barneskole var alle generasjoner representert: barn, ungdom, foreldre og besteforeldre. Noen av den eldre garde var nok tydeligvis møtt fram for å minnes. Dette var imidlertid en «skoletime» som ingen gikk uberørt fra. Ikke bare var den lærerik, men den ga oss også ettertanke.

Forestillingen er et samarbeidsprosjekt med Festspillene i Nord Norge. Den er en bearbeidet versjon av bokserien om Sofie og Kathrine skrevet av Grete Haagenrud. På 1990-tallet gikk bøkene som opplesningsserie i Barnetimen på Nrk1. Vi opplever handlinga og ser alt fra barnas perspektiv: krigen og okkupasjonen av Finnmark, den brente jords taktikk, tvangsevakueringa, frigjøringa og hjemreisen til Vadsø.