Når en cowboy saler kamelen sin

Måseskrik og kameltryner, og et brutalt møte med en annen verden, er noe av nerven i filmskaperne fra Harstads nye film «Kamel».

kamelfilm: «Kamel» er en fornøyelig familiefilm med kameler til å bli glade i. Foto: Karl E. Rikardsen 

6

Kamel

Karl Emil Rikardsen

  • Torarin
  • Svalin
  • Bor
  • Bestla
  • Familiefilm
  • Dokumentar

Ingen

Norsk

harstadværinger premièreklar: Regissør Karl Emil Rikardsen og produsent Knut Skoglund, begge fra Harstad, er klar for norgespremiere. Foto: Martin losvik 

nyheter>>

Veien er kort fra humrende latter til trillende tårer i denne nydelige familiefilmen og dokumentaren om Torarin som bor i Akkarfjord i Finnmark. Niåringen ønsker seg hest, men får kameler. Regissør er harstadværing Karl Emik Rikardsen, som har med seg Knut Skoglund, også fra Harstad, som produsent.

Seerne får humre av komiske scener av kameler som kikker på tv gjennom stuevinduet, et ikke helt vanlig syn på bygda i Nord-Norge.

Kjæledyrene Bor og Bestla, som er de eneste kamelene nord for polarsirkelen, er overlegne, sta, ulydige og lekne. Det virker ganske håpløst å lære dem oppdragelse, en problemstilling nok mange andre kjæledyreiere kan leve seg inn i.

Kontrastene er store. Det går fra måseskrik og kameltryner i Akkarfjord, til mongolsk strupesang i en ørken på andre siden av kloden, når familien til Torarin bestemmer seg for å finne en kameltrener som kan hjelpe.

Akkarfjord, altså!

Filmen byr på naturbilder til å bli stum av. Akkarfjord, altså! Hvorfor ikke bare glemme forpliktelser, tid og sted og flytte dit, slik familien i filmen gjør, før de også får seg kameler.

Rikardsen og Skoglund leverer slående naturglimt av omgivelser en blir målløs av, som solnedgang over Gobiørkenen i Mongolia, eller en typisk klisjé fra Finnmark, en sunken fiskebåt ved kaia. Og vi får gjensyn med den forbanna mørketida her hjemme.

Det er kvalitet. Det er kunst, og inga sug etter popkorn, hvis en ikke har ungene med da.

Og de bør en absolutt ta med. For nerven i filmen kan vel så gjerne være å ta tilbake tida med familien, ta et steg tilbake, ta et steg ut av hverdagsjaget, stresset, komme seg ut av de evige rundene i hamsterhjulet uka gjennom, eller stoppe ekspresstoget som livet til barnefamilier ofte turer fram som i 2019. Bare leve her og nå.

Kødd med kjæledyr

Når filmen når sitt mest brutale, er det bare en ting å si.

-Ikke kødd med kjæledyret mitt!

Selv den staeste kamel kan en altså få dyp medfølelse for. Kamelprotesthyl får også fortellerstemmen gjennom filmen, Torarin, taus, bortsett fra et halvkvalt lite «stakkars».

Det er en annerledes familie, det er en annerledes story, men samtidig i så helt ordinære rammer. Det er ekte og genuint, med paralleller til den varme og poetiske publikumsyndlingen «Søsken til evig tid», som Rikardsen også hadde en hånd på i 2013.

Musikk med munnharpe, strupesang og mongolske folkeinstrumenter fremhever det eksotiske og nomadiske, spesielt i Mongoliadelen av filmen. Dette er så langt fra en familieferie til Granka, som en kan komme. Og bør oppleves.


Heroisk og historisk storfilm om en frossen polfarer og oppdager

Filmen om polfarer Roald Amundsen er et sterkt portrett av en iskald type, med en ustoppelig trang til alltid å være først.


Rikardsen og Skoglund er i hjembyen i forbindelse med norgespremièren på «Kamel» fredag 15. februar, og er å treffe i Den gode samtalen i Galleri Nord-Norge førstkommende lørdag. Der får publikum høre om arbeidet bak filmen.