For 25 år siden ville hun stille ut i Galleri Nord-Norge:

Nå gjør hun det

Tania Marmolejo tilbrakte et skoleår i harstadområdet som utvekslingsstudent. Lørdag stiller hun ut i sine malerier i Galleri Nord-Norge.

Selvportrett: Tania Mamolejo bor og jobber i New York. Helt siden hun var utvekslingselev i Harstad for 25 år siden, har hun ønsket å stille ut sine malerier i Galleri Nord-Norge. Lørdag åpner hun utstillinga.   Foto: Ivar L. Paulsen

nyheter>>

Det var i Harstad og Kvæfjord at den svensk-dominikanske jenta fattet interesse for kunst.

– Jeg har alltid tegnet og malt. Men det var på videregående skole i Kvæfjord jeg begynte å studere kunst. Det var der jeg begynte å tenke at jeg kanskje kunne gjøre kunsten til et yrke. Jeg var på flere utstillinger i Harstad, og tenkte at jeg en dag kanskje skulle ha utstilling i Galleri Nord-Norge. Og 25 år senere er jeg her, smiler hun.

Selv om hun har vært kunstner i alle år, er det først de siste fem årene hun har satset helt og fullt på kunsten som levevei.

– For fem år siden sluttet jeg å tegne tegneserier, jeg sluttet å designe klær og som illustratør av bøker. Jeg har alltid malt, men fra da av ble det bare maling.

Øyne

Kunsten hun viser i Galleri Nord-Norge fra lørdag og ut denne måneden består av ansikter – ansikter med store øyne. Det er øynene man legger merke til når man kommer inn i utstillinga. Noen vil kanskje sammenligne Marmolejos ansikter med de man gjerne ser i japanske tegneserier.

– Jeg liker ansikter, men ikke fotorealistiske ansikter. Jeg er fortsatt i tegneseriesjangeren, men det er historier i bakgrunnen. Og det er voksne ansikter, ikke barneansikter som i japanske tegneserier.

Og uten unntak har alle ansiktene et nøytralt uttrykk.

– Ansiktene prøver å fortelle historier med øynene. Med farger og bakgrunner forteller jeg litt, men det er seeren som skal finne ut av historiene. Det blir for lett om jeg skulle fortelle alt, sier hun.

Samme vertskap

Ett av bildene har hun kalt «selvportrett». Dette er et bilde med to ansikter, det ene hvitt, det andre mørkt.

– Min mor er svensk og min far er fra Den dominikanske republikk. Jeg har alltid befunnet meg mellom de to kulturene.

Bildene er inspirert av tiden i Harstad og i Den dominikanske republikk. Nå bor og arbeider Marmolejo i New York, en by midt imellom hennes hjemland og Harstad. Derfor heter også utstillingen «In between».

Utstillingen blir stående til i slutten av oktober. Riktig så lenge blir ikke kunstneren, så hun passer på å nyte en litt mer moderne by enn den hun forlot i 1994. Det som er det samme som den gang, er vertskapet. Den tiden hun nå er i Harstad tilbringer hun hos vertsfamilien hun hadde for et kvart århundre siden.

– Det er så trivelig. Jeg hadde forresten glemt hvor vakkert det er her. Som tenåring var jeg opptatt av helt andre ting. Nå legger jeg merke til fjellene, til lyset og fargene. Helt fantastisk, sier Tania Marmolejo.