Søker etter savnede Truls (23):

– Likhunder kan klare å lokalisere – jeg håper de tas i bruk

Wenche Sørlie Hamremoen mener de svenske likhundene er en unik ressurs og håper de blir satt inn i søket etter savnede Truls Henrik Johansen. –Dette er hunder som er spesialutdannet, sier hun.

Redningshunden Adene er en av ressursene som har vært brukt i søket. Nå vurderer politiet å sette inn svenske likhunder.   Foto: Innsendt

nyheter>>

I sju år har Wenche Sørlie Hamremoen i organisasjonen Norske Redningshunder, og hun har trent trent schæferen Adene i fire år. Hun er en av hundeførerne som har bidratt i søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23).

Det var lørdag 23. juni hunder først markerte ved området Børøya.


Jobber med å sammenstille strandsøkene:

Hunder gjorde markeringer i området Børøya

Innsatsleder Jørn Karlsen som koordinerer søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23) arbeider med å få oversikt over alt av strandsøk. Søndag ble søket konsentert etter at hunder markerte ved Børøya.

 

– Det var to hunder som hadde gjort indikasjoner lørdag, så jeg ble kalt ut søndag for å bekrefte de. Det er greit å ha flere hunder i aksjon når man har mulighet til det, sier hun.

Ekvipasjen var igjen ute og søkte den påfølgende uka, både tirsdag, torsdag, fredag og søndag.

Gav full hals

– Vi var mange dager ute, men da var det engasjert privat. Det er et enormt område å søke gjennom. Og dette været også har vi ikke vært så heldige med, når det er mye vind vil det være mye bevegelse av lukt hele tiden, sier Hamremoen.

Schæferen Adene markerte helt tydelig søndag. Når redningshunder kjenner menneskefert, markerer de ved å gjø eller ved å plukke opp en bringkobbel.

-Det var full hals søndag, så det var ikke tvil om at det var menneskefert. Jeg er veldig spent på om man setter inn de svenske hundene, de er tross alt spesialutdannet på liksøk. Adene er en hund som er mer «all round», sier Hamremoen.


Savnetsaken i Øksnes:

Vurderer svenske likhunder – de samme som fant Kim Wall

Politiet vurderer å benytte de svenske likhundene som ble brukt under søket etter Kim Wall i Danmark. De spesialtrente hundene er i stand til å markere duftspor av lik som ligger under vann.

 

Både de frivillige fra «Viljar» og politiet med katamaranen «Brennsund» har finkjemmet området med ROV, men uten å gjøre funn.

Det ligger tusenvis med treningstimer bak en godkjent redningshund. Normalt tar det tre år til hunden er ferdig utdannet, såkalt A-godkjenning og kan brukes i søk etter savnede personer.

Flaske med hull i lokket

Wenche Sørlie Hamremoen har selv tatt initiativ for å trene hunden til vannsøk, og dette er noe de har trent mye på.

– Dette er noe vi har funnet på fordi vi bor i kystnære strøk, og jeg tenkte at det må være en mulighet til å også trene på den måten også, når vi kan finne foilk under snø så hvorfor ikke finne folk under vann, sier Hamremoen.

Da hun startet fikk hun folk til å gå med tøyfiller på kroppen for å samle menneskelukt.

– Fillene ble plassert under armen eller i skoene, slik at det blir ordentlig med både hudrester og svette og menneskelukt på fillene. Så tok jeg disse på flaske, og når jeg trener i saltvann så er det saltvann i flaska, og trente opp Adene til å finne dette. Jeg tok noen små hull i lokket på flaska, og begynte i fjæra og jobbet videre utover til hun skjønte at dette er noe som er interessant for henne, sier hun.

Når en redningshund gjør et funn belønnes den med sine favoritter, det kan være en spesiell leke.

Wenche Sørlie Hamremoen og schæferen Adene under trening.  Foto: Innsendt

 

– Det er stort sett det som er grunnlaget for at bikkja skal ha interesse det må være menneskefert hvis ikke er det ikke interessant. Men det er vanskeligere å søke i sjø enn i ferskvann. I ferskvann er vannet stort sett stille under ti meters dyp, da kommer ferten lettere opp. Ferskvann er også lettere enn saltvann, og derfor kommer lukta fortere, sier hun.

– Om man tar et enkelt vannglass og putter noe oppi og setter det på kjøkkenbenken i et uke, så kjenner man fort at det lukter, forklarer hun.

Bredre luktbilder

I saltvann gjør også straum at forholdene er svært krevende.

– I saltvann blir det et mye bredere luktbilder. Og der er det ikke stillestående vann før man er på under 70 meter. Skjønt helt stille blir det aldri, men roligere vann. Så selv om det ligger en person rett ned, er det ikke sikkert hunden klarer å lokalisere rett ned, fordi ferten har beveget seg med tidevannet, sier hun.  

Siden hunden ikke kan snakke, er det viktig å trene inn at de markerer: Her er det noe interessant! Redningshunder som søker i vann gjør det på forskjellig vis.

– Noen hunder halser, andre graver i båten og noen begynner å pipe, det er veldig forskjellig på hvordan hundene markerer. Nøyaktig hvordan de gjør det er ikke det viktigste, det viktigste er at føreren forstår hva hunden kommuniserer. At de kan vise at her er det litt fert, her er det mye, sier Hamremoen.

– Garantert menneskefert

Adene startet sin utdanning da hun var 3 år gammel, nå er hun 7 år.

– Hun kan pipe litt om der er litt lukt, men om det er sikkert så er det med en gang full tenning og full hals. Dess lengre en person blir liggende dess mer fert er det, på den måten er forholdene med vann akkurat som snø, sier hun.

På vinteren er det forskjellige lag i snøen og is som gjør at det tar lengre tid før lukta kommer opp til overflaten.

Redningshunden Adene er en av ressursene som har vært brukt i søket. Nå vurderer politiet å sette inn svenske likhunder.   Foto: Innsendt

 

– Saltvann er tyngre enn ferskvann og all vinden og bølgene kan skylle bort lukten helt i starten, helt til den blir liggende i et område. Det er garantert at det var menneskefert Adene markerte, men om det var en gjenstand eller en person det vet man ikke, fordi man vet ikke fordi man vet ikke hva hundene melder på. Men hun er så sikker og trygg på det hun gjør, at det var et menneske eller en gjenstand, er jeg helt sikker på, sier Hamremoen.

– Verdifull ressurs

Hun håper de spesialtrente likhundene fra Sverige blir satt inn i søket.

– Jeg får indnerlig håpe de likhundene greier å lokalisere bedre enn det vi har gjort.  De er spesialisert til å gjøre den jobben. En savnet person i sjø kan ha flyttet på seg. Vi søkte i store områder helt ut til Tinden i et ruskete vær, og det var endel vind men selv om det var litt røffe forhold på havet og båten hoppet på bølgene, taklet Adene det helt fint, så lenge hun får jobbe er alt helt greit, sier hun.

Hamremoen synes det er flott at hunder settes inn i søket.

– Det er veldig fint å bli brukt, for det er når vi blir brukt at vi viser at hunden er en ressurs. Politiet i Vesterålen og Lofoten har vært veldig flinke til å bruke oss, de har forstått at bruken av hund er verdifull og har alltid vært raske med å kalle oss ut når det er søk. Det setter vi pris på, for det blir noen timer med trening som ligger bak, sier hun.

– Skal jobbe mye med vannsøk

Hamremoen har nå en valp, 15 måneder gamle Hagios har hun begynt å trene med. Hun forteller at starten er varsom når man trener en så ung hund, ei ti minutters økt er nok.

– Han er ung og har ikke den utholdenheten ennå. Også er det en helt ny personlighet, den er veldig forskjellig fra hund til hund, sier hun.

– Jeg kommer til å jobbe  mye vannsøk med Hagios. Siden han er så ung synes han ennå det er litt skummelt, men etter at han har sett Adene jobbe har han fått forståelsen av at det er interessant. Først må han få noen erfaringer, og ikke minst bli vant til båt, det er slikt som man må trene på. Adene på sin side er så vant til båten til Redningsskøyta at hun jumper rett om bord og er klar til innsats med en gang, sier Hamremoen.


Truls Henrik Johansen-forsvinningen:

Politiet bekrefter løslatelse av to av de tre siktede

Politiet bekrefter i dag at to av de tre siktede i saken rundt forsvinningen til Truls Henrik Johansen, slippes fri fra varetekt i dag.Har fått inn 800.000 til minnefondet – nå auksjoneres kunst

Glenn Harald Hansen sier innsamlingen til minnefondet til savnede Truls Henrik Johansen (23) har gått over all forventning. Nå har kunstneren Jarle Hammer gitt et bilde som auksjoneres bort.

 

Brennsund har finkjemmet havbunnen ved Børøya:

– Føler vi har fått søkt gjennom området veldig bra

Mannskap og operatører om bord på «Brennsund» sier søkeforholdene i dag har vært optimale.  –Vi har hatt god sikt under vann, og har fått gjennomsøkt området veldig bra, sier Magnus Halvorsen.Savnet-saken i Øksnes:

Har ikke gjort funn ennå

Søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23) har pågått siden mandag med bruk av ROV og scannerutstyr om bord på katamaranen «Brennsund» i et området øst for Børøya.

 

Forsvinningen i Øksnes:

To av tre siktede ut av varetekt torsdag

To av de tre siktede i saken rundt forsvinningen til den savnede Truls Henrik Johansen i Øksnes natt til 15. juni, slipper ut av varetekt i løpet av torsdag.Truls-forsvinningen: Siktet 35-åring skal ha avfyrt skudd for å varsle

MYRE (VG) Politiet mener det er grunn til å mistenke at alle de tre siktede visste at Truls Henrik Johansen (23) hadde forsvunnet på havet da de ble plukket opp av redningsskøyta.Politiet etterlyser vitner i båt i savnetsaken i Øksnes

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som var i båt ved Svinøya natt til fredag 15. juni, i tidsrommet Truls Henrik Johansen forsvant.

 

Gjennomførte søk i dag

Trolig ferdig med strandsøk etter Truls Johansen - ingen funn

Det siste offisielle strandsøket etter Truls Johansen ble trolig foretatt lørdag. Rundt 35 mennesker deltok i søket.Fortsetter med søk etter Truls Johansen lørdag:

– Vi har fortsatt tro på å finne noe

På grunn av været har politiets søk etter Truls Johansen eller gjenstander som kan settes i sammenheng med forsvinninga hans, blitt utsatt. Lørdag gjenopptas det.Saken rundt savnede Truls Henrik Johansen:

Lagmannsretten reduserte fengslingen til to av de siktede

To av de siktede i saken rundt søket etter Truls Henrik Johansen, fikk i dag sin varetektsfengsling redusert fra fire til to uker.Dro ut på havet med siktede rett etter at Truls Henrik Johansen forsvant

MYRE (VG) Brødrene Ken-Ivan og André Reinholdtsen dro ut på havet med to av mennene som nå er siktet etter at Truls Henrik Johansen forsvant. Å peke ut hvor Johansen hadde falt i havet, skulle vise seg å være vanskelig.Den ene siktedes advokat, Hanne Elise Skare:

– Anker til Høyesterett

To menn siktet i savnetsaken i Øksnes anker fengslingsavgjørelsen i lagmannsretten.Lagmannsretten så bort fra tingrettens kjennelse:

Varetektsfengsling for alle de tre siktede

Alle de tre siktede mennene i saken rundt savnede Truls Henrik Johansen er varetektsfengslet etter ankesaker i lagmannsretten.Konsentrerer søket rundt Børøya:

Hjelpekorps og redningshunder ut i strandsøk til helga

– Vi konkluderer med at det vil bli foretatt nye søk, både strandsøk og søk i havet i området Børøya, sier innsatsleder Jørn Karlsen.Faren til Truls Henrik Johansen til VG:

– Vi som familie vil ha svar på hva som skjedde med Truls og hvorfor det skjedde

Politiet vet fortsatt ikke hva som skjedde med Truls Henrik Johansen (23), som forsvant på havet i Øksnes i Nordland 15. juni. Familien tror de siktede kan sitte på viktig informasjon.Forsvinningssaken i Øksnes:

Politiet: – Ønsker å komme i kontakt med alle som var ute i båt rundt Skipnes den aktuelle natten

Politiet ønsker at alle som var ute i båt natten Truls Henrik Johansen forsvant tar kontakt med dem.Avventer kjennelse i ankesak mot to av de siktede

Politiet avventer nå kjennelsen fra lagmannsretten på fengslingsspørsmålet om to av de siktede i saken rundt savnet saken rundt forsviningen av Truls Henrik Johnansen (23).Over 600.000 kroner samlet inn til søket etter Truls

Innsamlingen som er startet av privatpersoner til et minnefond til søk etter Truls Johansen (23) har nå oversteget 600.000 kroner. – Det er helt utrolig, sier Glenn Harald Hansen.Samlet inn over 500.000 kroner:

Nå blir det nytt varmesøkende kamera til redningsskøyta

Innsamlingsaksjonen Rudi Mortensen satte i gang etter at kompisen forsvant på sjøen, gjør at Redningsselskapet nå får råd til ei viktig oppgradering på redningsskøyta «Knut Hoem» med nytt varmesøkende kamera.– Vi er utrolig takknemlig for den frivillige innsatsen

Mandag vil politiet forsøke å sammenholde alle de frivillige strandsøkene med de offisielle søkene som har vært organisert. – Vi må prøve å finne ut om der er plasser der det ikke har vært søkt, sier innsatsleder Jørn Karlsen.


Gjorde en flott innsats i strandsøket

Redningshunden Diesel er ennå ikke ferdig utdannet, men viste hva han er god for i strandsøket som ble gjennomført lørdag.Store ressurser satt inn:

70 personer ute i søk fra Kråkberget

Politiet koordinerer nå et større søk etter savnede Truls Henrik Johansen (23). Lørdag ble det gjennomført strandsøk en rekke steder i Bø, der 70 personer deltok.Vil søke i Bø-området lørdag

Innsatsleder i Sortland, Jørn Karlsen, forteller VOL at søket etter savnede Truls Henrik Johansen vil fortsette i Bø-området lørdag.Ankesak ikke opp før over helga

Politiet anket kjennelsen fra fengslingsmøtet i tingretten. Ankesak kommer ikke opp i lagmannsretten før over helga.Politiet anker kjennelsen på to av de siktede

Politiet anker kjennelsen på to av de siktede etter savnet-saken i Øksnes.Fikk fire ukers varetekt - anker kjennelsen

En mann i 30-årene er varetektfengslet i fire uker etter at Truls Henrik Johansen forsvant på havet natt til forrige fredag. Han får heller ikke kommunisere med enkelte vitner i saken i den perioden.Vesterålen tingrett mener to av siktede bør løslates:

Retten: – Ikke skjellig grunn til mistanke

Vesterålen tingrett mener to av siktede bør løslates, men de forblir i politiets varetekt etter at kjennelsen er blitt anket.– Viktigere enn noensinne å gi bidrag til fondet

– Leteaksjonen er kostbar for de private som deltar, og i situasjonen som nå har oppstått nå er det viktigere enn noensinne at vi samler inn til minnefondet, sier Glenn Harald Hansen.Store styrker som er ute og leter:

Strandsøk på vestsiden av Andøya i dag

Det søkes fortsatt etter savnede Truls Johansen parallellt med etterforskningen. – Det er ganske store styrker som er ute, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Det varsles søk i Andøy. Kommunens kriseteam tilgjengelig hele døgnet:

– Vi er et lokalsamfunn i sjokk

– Vi ivaretar alle pårørende, og forsterker kriseteamet, sier ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen.Etterforskningsleder Anne Margrethe Kleczka:

– Siktedes forklaringer årsaken til siktelsen

Anne Margrethe Kleczka i politiet sier de siste dagers avhør og vitneobservasjoner ført til at tre menn i dag ble siktet for uaktsomt drap på Truls Henrik Johansen.Tre menn pågrepet og siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Øksnes

Tre menn er pågrepet i forbindelse med at en mann fra Øksnes forsvant i sjøen sist fredag.Etterforskningsleder Anne Margrethe Kleczka:

– Forklaringene er årsaken til siktelsen

Anne Margrethe Kleczka i politiet sier de siste dagers avhør og vitneobservasjoner ført til at tre menn i dag ble siktet for uaktsomt drap på Truls Henrik Johansen.Tre menn pågrepet etter ulykken i Øksnes

Tre menn er pågrepet i forbindelse med at en mann fra Øksnes forsvant i sjøen sist fredag.– Vi må trolig gjennomsøke hele området på nytt

Fra «Viljar» fortsetter søket etter savnede Truls Johansen. – Vi trenger mye båter ute de neste tre-fire dagene, vi har fortsatt et håp om å gjøre funn, sier Andre Reinholdtsen.


Stort samhold og engasjement i Øksnes:

Signy koker lapskaus til letemannskapene

Signy Bye Larsen er blant mange frivillige som bidrar. Hun leverte lapskaus til båtmannskapene som deltar i søket etter savnede Truls Johansen.


Politiets ROV-ressurs ankommer onsdag:

Formidabel innsats i søket etter savnede Truls Johansen

– Området vi søker i har vært utvidet fordi vi må ta med vind, vær og straum i betraktning, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Han er imponert over innsatsen som er lagt ned av frivillige i søket.Heliteam med frivillig innsats i søket

Heliteam bidrar tirsdag ettermiddag fra lufta i søket etter den savnede.Fortsetter søket etter savnede- betaler ROV av egen lomme:

– Om bord på «Viljar» ble vi nedringt av frivillige som vil bidra

Øksnes kommune oppfordrer frivillige om å delta i søket etter den savnede fiskeren og et større søk pågår nå.  – Vi holdt på å bli nedringt av folk, sier Ken Ivan Reinholdtsen, som berømmer den store innsatsen.Starter privat ettersøksfond etter savnet i Øksnes

Samtidig som innsamlingsaksjonen til Redningsselskapet nærmer seg en halv million kroner, har Eirin Hansen fra Øksnes startet en privat innsamlingsaksjon til søk etter den savnede fiskeren.Ikke bare én, men to samtidige ulykker med båt i Øksnes

Det var ikke bare én, men to samtidige ulykker med småbåter i Øksnes natt til fredag i forrige uke.


– Nå er det viktig at vi tar vare på hverandre

Ordfører Karianne Bråthen sier det er overveldende å se hvordan et samfunn stiller opp når krisa rammer.Samler inn til Redningsselskapet etter ulykka i Øksnes

Æ ønska å starte deinna innsamlingsaksjon mæst førr å hedre han Truls, mæn å førr å prøv så gått mann kainn å jør havet tell en tryggare plass å vær., skriver Rudi Mortensen fra Øksnes på Facebook. På kort tid er det samlet inn over 300.000 kroner til Redningsselskapet.Dårlig vær skaper problemer:

Resultatløst søk etter savnet fisker søndag

Dårlig vær gjør at videre søk etter den savnede fiskeren Truls Henrik Johansen fra Øksnes er utsatt til søndag. Det førte ikke med seg resultater.


Har frigitt navnet på savnet fisker

Politiet i Nordland har nå frigitt navnet på fiskeren som er savnet utenfor Øksnes.