Mannen som er pågrepet og siktet for drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59) i 1998, ble fredag fremstilt for varetektsfengsling.

I fengslingskjennelsen kommer det fram at mannen, som er i slutten av 30-årene, blir varetektsfengslet fram til 18. juli med brev- og besøksforbud.

Inntil 4. juli vil mannen sitte i fullstendig isolasjon, opplyses det om.

Politiets pressekonferanse startet klokken 12.

Lensmann Andreas Nilsen forteller at den 20 år gamle drapssaken fikk en ny vending og etterforskningen ble intensivert i juni 2017.

- Vi har jobbet intenst i snart ett år, der det har handlet om å digitalisere den omfattende dokumentajonen i saken for å gi et bedre analysegrunnlag.

Drøye 11.000 elektroniske spor har blitt analysert sammen med opplysninger fra rundspørringer, avhør og tips. Politiet i løpet av de siste 20 årene til sammen avhørt nesten 1.400 personer i saken, og vært på rundspørring hos over 3.000 personer.

- Hvilke bevis eller spor som har vært avgjørende for den nye retningen i saken, eller som har ført til pågripelsen, kan vi ikke gå inn på nå av hensyn til den videre etterforskningen. Selv om en person er siktet i saken, gjenstår ennå flere etterforskningsskritt, sier politiadvokat Kirsti Jullum Jensen i Troms politidistrikt.

- Kan du si noe om hvor den siktede kommer fra?

- Nei, det er vi nødt til å komme tilbake til, svarer politiadvokaten.

Da politiet igjen begynte å jobbe med drapssaken for fullt i fjor sommer, var fremdeles det såkalte Tyskland-sporet aktuelt. Det dreier seg om en irakisk mann i 20-årene som ble avhørt i juli 1998, kort tid etter drapet.

Året etter ønsket politiet å komme i kontakt med ham igjen, men da lot han seg ikke spore opp. Han ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Mannen var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet åtte år i fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

- Jeg kan bekrefte at det ikke er det såkalte Tyskland-sporet som har ledet oss hit. Det er ikke den personen som er omhandlet i Tyskland-sporet som er pågrepet i dag, opplyser Nilsen på pressekonferansen.

Vi vil komme tilbake med mer om grunnlaget til pågripelsen på et senere tidspunkt, sier Nilsen.

iTromsø kommer tilbake med mer!