Eli Sagdahl fra Sortland var selv ombord på flyet som var fire timer forsinket fra Bulgaria til Evenes lufthavn tirsdag denne uka.

– Flyet hadde visstnok fløyet inn i en flokk med fugler tidligere på dagen. Derfor kom vi fram til Evenes cirka fire timer senere enn planlagt. Det som møtte oss der, var én enslig politibetjent som skulle betjene et fullastet fly fra Bulgaria. Det måtte gå galt, og det gjorde det, sier Eli Sagdahl til Vesterålen Online.

Små unger sto og frøys

– Det var små unger under skolepliktig alder og en del eldre personer som sto ute og frøys utenfor inngangsdøra til passkontrollen. Det tok tre kvarter å komme seg gjennom passkontrollen. Det er drøyt. Det var heller ikke tilgjengelige toaletter i denne delen av flyplassen. At folk ikke fikk gå på do, bidro til opprørsstemning i passkontrollen.

Hun mener at lokalet før passkontrollen er for lite til å romme så mange mennesker på én gang. Det må også bygges toaletter, mener hun.

Brukte lang tid

– Den unge betjenten som kontrollerte passene våre, brukte lang tid på å kontrollere alle nøye, selv om det nesten bare var nordmenn ombord i flyet. Jeg fikk spørsmål om hvor lenge jeg hadde vært i utlandet. Det er helt unødvendig å bruke tid på slike spørsmål, når passet er det som skal kontrolleres.

– Det var nesten komisk, at det kun var satt inn én person til å kontrollere et fullsatt fly. Ei mor med tre barn ble til slutt så opprørt at hun brøytet seg vei fram til passkontrollen, hvor betjenten fikk passet påskrevet, for å si det slik.

Må vurdere ressursene

Eli Sagdahl jobber selv med grensekontroll i Mattilsynet, og mener at politiet må vurdere hvordan de bruker ressurser knyttet til passkontrollen på Evenes lufthavn. Hun er kritisk til forholdene i passkontrollen på Evenes, og benyttet muligheten til å spørre betjenten i passkontrollen hvorfor det kun var én person der. Hun fikk til svar at det var bestemmelsene om arbeidstid som var årsaken.

Obligatorisk kontroll

Lufthavnsjef Anne Britt Bekken ved Evenes lufthavn sier til Vesterålen Online at hun kjenner til hendelsen med et fly med norske turister som kom fra Bulgaria. Siden Bulgaria ikke er med i Schengen-samarbeidet, er det alltid obligatorisk kontroll av reisedokumenter og pass ved innreise til Norge.

Manglet politifolk

– Denne hendelsen kjenner vi til. Politiet gjennomførte obligatorisk kontroll av passasjerer fra et forsinket fly. Det var imidlertid ikke mange nok politifolk til stede for å gjennomføre kontrollen raskt nok, sier lufthavnsjef Anne Britt Bekken til Vesterålen Online.

– Vi sier ifra til politiet om tidspunkt for flyenes ankomst, men vi har ingen myndighet til å gjøre noe eller mulighet til å slippe folk igjennom i en slik situasjon. Vi har fått forsikringer fra politiet om at dette ikke skal skje igjen.

Lufthavnsjef Anne Britt Bekken opplyser at flyet var forsinket og at politiet hadde utfordringen knyttet til en bemanningskabal som ikke gikk opp.

Ikke bra for passasjerene

– Dette er ikke bra for passasjerene, men våre folk gjorde så godt de kunne, sier Bekken. Hennes lufthavn har håndtert fly fra land utenfor Schengen i to år, og har alltid klart å ta unna passasjerer, selv om de ikke har de beste fasilitetene på flyplassen.

– Både barn og voksne måtte stå ute å fryse mens de ventet på å komme til passkontrollen. Er det ikke mulig å få alle passasjerer raskt under tak og varme lokaler?

– Når det er to i passkontrollen går strømmen av folk gjennom passkontrollen uten problemer. Slik situasjonen var i dette tilfellet, var det derfor ikke mulig å få alle inn i bygget samtidig, sier lufthavnsjef Anne Britt Bekken.

Ikke alene om problemer

– Evenes lufthavn er ikke alene om problemer rundt kontroll av Schengen-passasjerer. Både Tromsø og Ålesund kan vise til tilsvarende utfordringer.

– Er Evenes lufthavn egentlig rustet til å ta imot så mange passasjerer for passkontroll samtidig?

– Ja, vi er godt rustet for å ta imot folk, men denne dagen var det en unik situasjon. I vinter tok vi imot en stor Airbus med japanske turister. Passkontrollen fungerte, og da er det håndterbart. Det er en uheldig sak når passasjerene blir rammet av dårlig kapasitet i passkontrollen. Vi har dialog med politiet på dette. Samtidig har politiet beklaget det som skjedde, sier hun

– Vil en lignende episode kunne skje igjen?

– Dette var et engangstilfelle som ikke vil skje igjen. På sikt ønsker vi å bedre fasilitetene her på Evenes lufthavn. Dette er en kontinuerlig tilpasning, men det foreligger ingen konkrete planer for bygningsmessige endringer ved passkontrollen nå, sier lufthavnsjefen.

Ønsker bedre forhold

På sikt ønsker hun først å forbedre forholdene i bagasjehallen for innenlands reisende. Deretter vil hun forbedre forholdene rundt sikkerhetsslusene til flyplassen. Dette ligger det klare planer for å få gjennomført i løpet av 2019.

– Så vil flaskehalsene knyttet til utenlandsavdelingen få fokus etter at disse prosjektet er gjennomført. Det skyldes at trafikken øker på destinasjoner utenfor Schengen. Når dette er gjennomført vil vi ikke lenger være så sårbare som vi er i dag.

Ikke hundre prosent forhøyd

Leder for Ofoten politistasjonsdistrikt, Ben-Inge Eriksen i Narvik, sier i en kommentar til Vesterålen Online at han ikke er hundre prosent fornøyd med resultatet på Evenes lufthavn den aktuelle dagen.

– Politiet er ansvarlig for utvidet Schengen-kontroll av passasjerer som kommer til Evenes lufthavn, og det skal vi gjennomføre på en smidig måte. Vi stiller fra én til fire personer fra politiet, alt etter hva vi har av ressurser. Vi tilstreber at det vanligvis skal være to betjenter til stede.

– I dette tilfellet var flyet mange timer forsinket. Folk i passkontrollen hadde allerede arbeidet så lenge at arbeidsmiljøloven var brutt på grunn av lang arbeidstid. Vi måtte sende betjenten hjem, og fant ingen til å erstatte ham med. Det er årsaken til at vi ikke fikk dette til å fungere optimalt, sier leder Ben-Inge Eriksen i Ofoten politistasjonsdistrikt.

Har ikke kontroll med alt

Han forklarer at politiet ikke råder over flyenes ankomsttider til flyplassen. Politiet råder heller ikke over lokalene på Evenes lufthavn. Det skjedde en del omstendigheter som resulterte i at han ikke fikk så mange folk i passkontrollen som ønsket.

– Med dette flyet kom det etter mine opplysninger 170 personer med samme fly. Jeg er ganske så sikker på at det ville ha blitt kø i passkontrollen denne dagen, uansett om vi hadde hatt flere politifolk til stede.

Fra politiets side vil han i framtida gjøre alt han kan for å tilpasse kontrollen på Evenes flyplass, men han kan ikke gi noen garanti. Noe av utfordringene knytte til politiets passkontroll ved Evenes lufthavn, er at politiet har én times kjøring fra Narvik.