Søndag 11. februar lettet småflyet fra Svolvær lufthavn Helle med Einar Halvorsen (63) fra Langhus og onkelen Leif Jarle Stamnes (79) fra Tromsø om bord. De hadde vært på besøk hos venner og familie i Vesterålen, og skulle etter planen returnere til Tromsø og flyklubben som eide småflyet.

I stedet styrtet de i døden bare minutter etter at de hadde tatt av. På 500 fot mistet plutselig flyet høyde, og sammenstøtet mot vannflaten var så kraftig at de to ble slengt ut av flyet.

De døde momentant, og ble plukket opp i sjøen etter kort tid. Politiet uttalte til iTromsø at flystyrten må skjedd svært uventet og raskt, da ingen av dem hadde rukket å utløse redningsvestene.

Avventer rapporter

En uke etter flystyrten ble vraket hevet. Det ble funnet i flere deler på 73 meters dyp, rundt 350 meter fra land. Nå jobber både politiet og Statens havarikommisjon med å finne årsaken, men to måneder etter ulykken sitter politiet i Svolvær fremdeles med få svar på hvorfor de to erfarne flygerne styrtet i døden.

Etter ulykken ble de omkomne fraktet til UNN for obduksjon, men ifølge politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira i Svolvær ga ikke den foreløpige obduksjonsrapporten svar på hvorfor flyet styrtet. De avventer fremdeles den endelige rapporten fra UNN.

Heller ikke havarikommisjonen har avlagt sin rapport. Avdelingsdirektør for luftfart i Statens Havarikommisjon, Kåre Halvorsen, sier til iTromsø at det kan ta flere uker før de kan konkludere med hva som er årsaken til flystyrten.

Stamnes var piloten

– Det ser ut til at de har forsøkt å snu flyet etter noen minutter i lufta, og dermed forsøke å komme tilbake til flyplassen. Da de tok av var det jo helt mørkt, og man ser veldig lite når man kommer opp i lufta. Vi vet fremdeles ikke hva som har skjedd, om de kan ha fått panikk eller om noen har hatt et illebefinnende. Det er umulig for oss å si, sier Finstad-Steira.

– Kan dere nå si hvem av de to som var pilot da flyet styrtet?

– Ja, det var Stamnes.

Stamnes hadde vært med i Tromsø flyklubb i en årrekke, og hadde også vært flyinstruktør i mange år. Av venner og flykamerater ble Stamnes beskrevet som en meget habil flyger.

Les også: Nærmest full kirke da Stamnes ble bisatt: - For oss var han nummer én