Jeg har mistet flere venner i FpU. Folk har snudd i døra når de har sett meg, de vet at det er jeg som varslet.

Frps organisasjonsutvalg har nå konkludert i varslersakene mot FpU-nestformann Kristian Eilertsen. Utvalget har konkludert med at Eilertsen har brutt partiets etiske retningslinjer, og reaksjonen er en «kraftig advarsel». Eilertsen får beholde alle sine verv i partiet.

FOR ABONNENTER: Har konkludert i MeToo-sak: FpU-topp får fortsette til tross for brudd på etiske retningslinjer

iTromsø har vært i kontakt med to av varslerne som reagerer på hvordan Frp og organisasjonsutvalget har håndtert saken.

– Jeg synes det er absurd at han har brutt Frps etiske retningslinjer, og likevel får fortsette i vervene sine. Det har vært så mange saker, over lang tid. Det føles som om de ikke tar oss seriøst. Må det ha vært en voldtekt før det skal komme reaksjoner? Siv Jensen har sagt at Frp har de strengeste etiske retningslinjene av samtlige partier, men hva hjelper det om det ikke har noen konsekvenser å bryte de, spør hun.

Oppdatert: Kristian Eilertsen sier at han beklager - men vil fortsatt jobbe som politiker

Blokkert på Facebook

Kvinnen varslet om at hun skal ha blitt seksuelt trakassert på en FpU-fest da hun var 16. Hun har fortalt at hun ble presset opp mot en vegg og holdt fast mot sin vilje, mens Eilertsen skal ha forsøkt å kysse henne. Varsleren forteller at det har vært en psykisk påkjennelse å varsle i saken.

– Det har vært vanskelig. Jeg har mistet flere venner i FpU. Folk snur i døra når de ser meg, de vet at det er jeg som varslet. Mange i FpU har slettet og blokkert meg på Facebook etter Kristian har ringt og snakket med de, og kun fortalt sin side av saken. Det føles som om mange støtter Kristian på grunn av hans kontakter og posisjoner. Da er det ikke plass til meg lenger i partiet.

Meldt seg ut

Hun har nå meldt seg ut av både Frp og FpU, etter å ha vært medlem siden 2013.

– Det er på grunn av behandlingen av denne saken. Jeg hadde ambisjoner, og følte egentlig at jeg har hatt masse å bidra med i partiet. Jeg har ikke fått noe informasjon i denne saken underveis, og føler meg ikke tatt på alvor. Jeg klarer ikke å ta partiet seriøst lenger. Jeg kommer aldri til å bli aktiv i Frp igjen, sier hun.

Kvinnen har fått tilbakemelding fra organisasjonsutvalget at det helt konkret forelå brudd på Frps etiske retningslinjer i hennes varsel.

– Det har vært øyeblikk hvor jeg har angret på at jeg varslet, men det gjør jeg ikke nå. Jeg må stå i det, sånn at andre skal slippe, og slik at det kan bli håndtert bedre om det skjer igjen. Da håper jeg det vil få ordentlige konsekvenser, sier hun.

Dårlig behandlet

En annen varsler fortalte om hvordan hun skal ha blitt seksuelt trakassert som 13-åring, mens FpU-nestformannen var 20 år. Organisasjonsutvalget har ennå ikke kontaktet henne om utfallet i saken – og varsleren har fått med seg utfallet av saken via media.

– Jeg føler meg dårlig behandlet som varsler. Jeg har gått og lurt på i flere måneder hva som skjer. Jeg føler at saken min og jeg har blitt glemt av partiet, sier hun og legger til:

– Det nytter ikke varsle. Med tanke på måten vi som varslere har blitt behandlet og utfallet i saken, hvor Eilertsen kan fortsette, hva er poenget? Det er uansvarlig av Frp å la han beholde vervene, slik at han kan fortsette det grove maktmisbruket, sier hun.

– Høres rart ut

Leder av organisasjonsutvalget sier han ikke er kjent med den manglende informasjonen til varslerne.

– Det er en stor belastning å være varsler. Derfor er dialogen mellom partiet og varslerne noe vi ikke tar gjennom media. Men det er viktig for oss med en god dialog med varslerne. Vi har rutiner for at representanter fra partiet holder dialog med varslerne og at de får informasjon i saken.

–To varslere sier de ikke har fått noe informasjon etter de la fram sin historie for flere måneder siden. Og en av varslerne har ennå ikke mottatt informasjon om at saken er avsluttet, men lest om det i media. Det rimer ikke helt med hva du sier om «dialog og informasjon»?

– Nei, det er mulig det. Hvilken dialog som har skjedd med hver enkelt vet jeg ikke. Det blir tatt av administrasjonen vår. Hvis de ikke har hørt noe på flere måneder, så er det noe vi må ettergå. Det høres rart ut, men hvorfor det er blitt sånn vet jeg ikke.

– Det er løgn

Varsleren som ikke har mottatt beskjed om at saken er avsluttet reagerer på Njåstads uttalelse.

– Det er direkte løgn at vi er blitt informert om noe som helst. Derfor er det veldig uheldig at han går og sier i media at de har retningslinjer om det, om de ikke blir fulgt. Fordi jeg som varsler føler meg dårlig behandlet.

iTromsø har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Kristian Eilertsen. Han har ikke besvart våre henvendelser.