15. februar kom Trond Magne Kristiansen på land med 23 tonn torsk. Det er slett ikke uvanlig at snurrevadbåter har store fangster, men det er mer uvanlig at garnbåter har så mye fisk med seg på land.

Husker ikke større fangst

Willy Skog, som er kaiformann ved Jangaard Export sitt anlegg på Framnes, sier til Andøyposten at han har arbeidet på kai i 30 år og kan ikke huske en større garnfangst.

– Nei, jeg kan huske garnbåter med 20 tonn, men 23 tonn? Nei, det er en formidabel fangst, sier Skog.

GLEDE Ole Johnny Nilsen ved JM Nilsen Fisk As på Nordmela er en av dem som gleder seg over gode fangster. Foto: Geir Bjørn nilsen

I løpet av fem sjøvær fra 15. februar til 21. februar hadde «Mats Erik» 45 tonn torsk i båten (omregnet til sløyd hodekappet). Det er en fangstverdi på over en million kroner for den driftige bleiksbåten.

Det lyktes ikke Andøyposten å komme i kontakt med skipper Kristiansen torsdag.

Fantastisk fiske

Fisket er rett og slett fantastisk. Fra Nordmela meldes det om linefangster med 300–400 kilo på stampen.

Trond Alsos, som er kaileder ved Andenes Fiskemottak, melder om garnfangster fra 1.000 til 5.000 kilo og snurrevadfangster fra 15 til 50 tonn.

– Noen av de båtene som skal levere fangst hos oss, fisker ennå sild. Derfor blir det mer fangster etter hvert, sier han.

Willy Skog, kaileder hos Jangaard Export Framnes, melder at garnbåtene har 8.000-12.000 kilo.

– De fisker med noen få lenker i noen få timer.

Fyrverkeri

Snurrevadbåtene får rundt 20.000 kilo per dag. Juksabåtene klarer opptil to sjøvær om dagen og kommer på land med 3.000-4.000 kilo.

– Da er båtene fulle, sier Skog. Han oppsummerer fisket slik: – Det er «pang», «fyrverkeri» og «smell».

STORFANGST «Ole Elvan» kom onsdag på land med cirka 40 tonn. I løpet av en «oval uke» har mannskapet hatt med seg over 150 tonn torsk.

Kai Elvan om bord «Ole Elvan» har bestemt seg for å ta en pause i fisket.

– Det har vært mye, så nå tar vi en liten fiskepause – i hvert fall ut denne uka. Vi har igjen rundt 50 tonn av torskekvoten på «Ole Elvan». Deretter har vi igjen kvoten på «Fugløybuen», sier Elvan.

Elvan har landet 150 tonn på ei drøy uke.

Det er mange båter i fiske utenfor Vesterålen.