Det var delte meninger i kommunestyret torsdag, om hvor framtidas NAV-kontor skal ligge for evenesværingene. Men flertallet stemte for Torill Larsens forslag om å søke samarbeid mot nykommunen selv om Tjeldsund har sagt opp avtalene.

Torill Larsen (Ap) viste til at man i alle faser av livet kan ha behov for dialog med NAV, og at man ved ETS Medisinske Senter er 1129 innbyggere som har fastlegen sin på Evenskjer. Sammen med ventet tilvekst av innbyggere i området når Evenes flystasjon bygges opp igjen, så synes hun at Evenes må gå i dialog med Tjeldsund om et framtidig NAV-kontor.

Evenes og Tjeldsund har i dag NAV-kontor sammen på Nautå i Evenes, men etter at Tjeldsund skal slå seg sammen med Skånland kommune har de sagt opp samarbeidsavtalen med Evenes.

- Jeg er smått irritert. Denne saken er kommet skjevt ut på grunn av klønete behandling av NAV Troms. Men vi kan ikke la dette gå utover innbyggerne som trenger et NAV-kontor mest, sa Svein Nilsen (Sp) som støttet Larsens forslag.

Han mener erfaring viser at mindre «satellitt-kontor» som desentraliseres oftest legges ned. Han frykter også det vil bli tilfellet med et NAV-kontor i Bogen. Han er redd for at hvis man nå ser mot Narvik, så vil løpet være kjørt for et samarbeid mot nye Tjeldsund.

Rune Hamnes (H) mener det vil være lettere for både arbeidstakere og arbeidsgivere, hvis man kun må kjøre til Evenskjer og ikke til Narvik i møter med NAV. Man slipper bompenger ved å kjøre til Evenskjer.

- Vi må sette oss ned å snakke med Tjeldsund og Skånland, selv om de skulle satt seg ned og diskutert med oss på en ordentlig måte, akkurat som i den tidligere saken i dag som er utsatt, sa Hamnes.

Kommunestyret i Evenes valgte å utsette avgjørelsen om å si opp alle interkommunale avtaler de har i dag med Tjeldsund, til man har hatt et felles formannskapsmøte med nye Tjeldsund i midten av mars.

Flere av politikerne frykter at et NAV-kontor i Bogen vil bli et enmannskontor som ikke kan gi det samme tilbudet til innbyggerne som man har i dag.

- Kanskje Tjeldsund og Skånland trenger oss slik at det blir et større kontor som kan betjene flest mulig typer saker, sa Sissel Haldorsen, (Frp).

Men Arne Martin Hauan, uavhengig representant, og ordfører Svein Erik Kristiansen (H) mente et samarbeid mot Narvik vil tjene innbyggerne best.

- NAV-kontoret i Narvik skal betjene 20.000 innbyggere og vil derfor bli et mer faglig kontor. Når man først har satt seg i bilen spiller det ingen rolle om man kjører noen mil ekstra, sa Hauan.

Ordføreren viste til at det i følge sakspapirene står at rådmannen i møtene med Narvik har blitt møtt med noen som er mest opptatt av service til brukerne, og ikke organisering av kontoret.

Kristiansen frykter at et kontor på Evenskjer kan bli flyttet til Harstad etter hvert, hvis forslaget fra Ekspertutvalget om framtidas NAV blir vedtatt.

Rådmann Steinar Sørensen presiserte at avtalen med Narvik innebærer et kontor i 2. etasje på rådhuset i Bogen, så man vil ha NAV til stede så nært som mulig.

- Den virkelige tunge jobben for NAV å jobbe opp mot arbeidsmarkedet, samt å ha folk med spisskompetanse for å jobbe opp mot ungdommen, sa rådmannen.

Han antydet at det ikke blir like lett å få til et godt innhold og et variert tjenestetilbud i ETS-konstruksjonen.

Ni stemte for Torill Larsens forslag om at rådmannen må ta en kontakt mot Tjeldsund for å få et samarbeid med Tjeldsund og Skånland. Syv representanter stemte for rådmannens innstilling om å se videre på en samarbeidsavtale med Narvik om et NAV-kontor. Dermed blir det et fremstøt fra Evenes, om et videre ETS-samarbeid, i alle fall når det gjelder NAV-tjenester.