Om Forsvarsmusikken skriver man følgende i det fagmilitære rådet:

- Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon videreførersine oppgaver. Kostnadene knyttet til kultur og tradi-sjon skal reduseres. Kostnadsreduksjoner kan oppnås gjennom å samle Forsvarets musikk til ett sted ellerå redusere antallet korps. En reduksjon fra fem til tre korps har vært vurdert, men anses ikke å gi tilstrekkelig kostnadseffekt, kvalitet og fleksibilitet. Derimot kan man oppnå disse effektene gjennom å samlokalisere Forsvarets musikk på ett sted. Antallet årsverk i Forsvarets musikk begrenses oppad til 100. HM Kongens Gardes musikkorps videreføres som i dag.

Det står ingenting i rådet om hvor en slik samlokalisering skal være. Harstad huser i dag Forsvarets musikkorps Nord-Norge.

- Jeg tolker dette som om at man her skal samle 100 musikkere i Oslo. Så får det heller være med resten av Norge. Det beste jeg kan si er at dette fremstår som erkelig. Spesielt med tanke på nordområdenes beydning og divisjonsmusikkens gode relasjon til Russland. Dette betyr i praksis at Forsvarets musikkorps Nord-Norge legges ned, sier Dag-Owe Jensen, leder for Divisjonsmusikkens venner.

Geir Nordeng, leder av Forsvarets musikkorps Nord-Norge, sier følgende:

- Jeg synes dette er trist for divisjonsmusikken. Jeg tolker forsvarssjefen slik at det blir kraftig reduksjon i antall musikere og at man nå skal legge ned alt for å bygge opp noe nytt. Hvor dette blir, er ennå usikkert, sier Nordeng.

Flere av FMKNs musikere er ansatt som lærere i kulturskolen. Også mange av byens korps, lag og foreninger har folk i sine rekker fra FMKN.

Halvard Bakklund, enhetsleder for kultur i Harstad kommune, sier følgende om nyheten om mulig nedleggelse av FMKN:

- Stakkars musikere. De må være drittleie og frustrerte etter gang på gang å bli utsatt for disse forferdelige og uryddige prosessene, sier Bakklund.

les mer: I samfunnets musikktjeneste