- Nå bruker vi masse penger på at forsvaret skal være bedre beredt på fremtidsutsikter vi ser ligger rundt oss. Da kan vi ikke bruke masse penger på nye utredninger, når vedtakene faktisk er fattet, sa statsminister Erna Solberg (H), da hun møtte pressen etter en omvisning på Evenes flystasjon tirsdag.

- Jeg mener beslutningen er tatt, og nå er det viktig å gå videre å få på plass fasiliteter for de nye P-8 slik at vi kan planlegge å gjøre det arbeidet som er fattet, og det forutsetter jeg egentlig at stortinget står fast på, sier hun.

I neste uke er det ventet at utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget skal legge fram sin innstilling i saken. Men Arbeiderpartiet, som støttet stortingsforliket som sa at de maritime overvåkingsflyene skal flyttes fra Andøya til Evenes, skal nå være splittet. Klassekampen skriver tirsdag at tungvektere i partiet skal være motstandere av vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Ifølge avisen skal Ap bestemme seg om saken onsdag denne uka.

Men statsministeren fra Høyre mener Evenes vil få de kapasitetene som trenges i framtida.

Tid er en kritisk faktor

- Det viktige med Evenes er at du får en samling her ved at du har Ramsund orlogstasjon så nærme. Du får bedre sikring for luftvern, og vi må ta hensyn til at verden rundt oss har forandret seg, og vi må ha sikring knyttet opp mot det. Vi får nå enda bedre overvåkingsfly, som kommer til å gi oss enda bedre informasjon, men også mulighet for hjelp og redning med på kjøpet på de nye P-8, sier Solberg.

Hun er opptatt av å holde oppe trykket i arbeidet med utbyggingen av Evenes nå, og har forståelse for at tid er en kritisk faktor, slik både Forsvaret, Forsvarsbygg og vertskommunen Evenes tidligere har uttrykt tydelig tidligere.

- Vi planlegger for at det skal stå klart til 2022. Derfor er det viktig at vi nå får alt det som må være til den fremskutte basen for F-35, men samtidig planlegger for alt det andre. Det gjør vi jo nå, men samtidig blir det en stram linje å gå på, sier hun.

Hun understreker at det er på Evenes flystasjon MPA-basen for de nye overvåkingsflyene skal være, derfor kan man ikke planlegge som om det ikke er realiserbart. Solberg vil ikke ha mer omkamp.

Hun besøker regionen på Frigjøringsdagen, fordi hun synes det er viktig å minnes det som skjedde i 1940 med Narvik. Kanskje vil luft, hær og sjø ved en eventuell framtidig konflikt kunne stå sammen her i regionen på samme måte som rundt Narvik den gang, i framtida?

- Det er klart at dette blir et kraftsamlingsområde i nord, her har du altså marinebaser, og en flyplass som kommer til å være et kjernepunkt fremover, hvor vi har beskyttelse.

Minnes krigshistorien med stolthet

- Når jeg reiser til andre land som har soldater som deltok her under 2. verdenskrig, så er det fortsatt en av de tingene de minnes med stolthet. Da må vi også minnes det med stolthet, og ha det fokus vi må ha på Narviks krigshistorie.

Minnemarkeringen i Narvik er også årsaken til at hun ikke besøker Andøy denne gang.

- Jeg forstår godt Andøyas bekymring, men det er en viktig investering å ha fly for framtida, både for overvåkings- og etterretningshensyn. Men det er også viktig i alt arbeidet som dreier seg om å ha kapasitet til å følge med hvis ulykken skulle være ute i nordområdene, sier hun.

Hun sier hun tror Norge med Evenes som base vil levere bedre etterretningsmateriell i framtida, enn det man gjør i dag. Dette fordi teknologien gjør store framskritt, som gir større muligheter.

Statsministeren frykter heller ikke overskridelser i Evenes-utbyggingen som er budsjettert til 4,4 milliarder kroner.

- Faktisk så er det ingenting av utfordringer eller overskridelser som er påpekt, som har vist seg i dette planarbeidet, så kanskje det er på tide å si at nå går vi videre med de planene vi har, sier hun.

Ordfører i Evenes, Svein E. Kristiansen (nr. 2 fra venstre), og Eivind Stene (t.h.), Harstad Frp, var de lokale representatene sammen med politikere fra Narvik.