– Himmelen gråter av glede over at festspillåpningen endelig er her! Slik åpnet festspillpilotene de 54. Festspillene i Nord-Norge lørdag formiddag på torget i Harstad.

Og herved var tradisjonen brutt, om at det alltid er majesteter eller ministre som åpner Festspillene.

– Vi seks er ingen opphøyet gruppe, men vil i lag med dere feire vårt alles festspill, sa festspillpilot Annie Småback.

Sammen med alle folkene som hadde samlet seg på torget, tok pilotene et skritt fram og inn i festspillåpningen.

En begeistret festspilldirektør Maria Utsi var overveldet over at så mange kom i det hun kalte «ekte nordnorsk drittsommervær».

– Alt jeg vil er at festspillene skal være for folk, for vi er i ferd med å skli bort, i en verden på randen av galskap, sa Utsi.

Årets festspill er større og bredere enn noen gang med rundt 250 arrangementer, 800 artister, 20 urpremièrer og 22 scener.

– Ta festspillene i bruk

– Harstad – det er til dere! Ta det i bruk, og snakk om det, sa Utsi.

– Men ingen av oss hadde stått her i dag hvis det ikke hadde vært for staben og de frivillige som har jobbet hardt, for å komme i havn med tidenes største festspillprogram, la hun til.

Ordfører Marianne Bremnes åpnet tradisjon tro for allsang på «Å eg veit meg eit land», før også hun kom inn på det deprimerende sommerværet, og en verden på randen.

Musikalsk bidro både Hærens Musikkorps og samiske Isák, før kompaniet Frikar rappellerte og imponerte med akrobatikk ned langs Bysenteret.

Se festspillåpningen i bilder

Skuespiller Tove Funderud Skogsvang fra Lille HT i Tromsø hadde ulike innslag fra start til slutt gjennom seremonien.

– Jeg var litt nervøs, spesielt da jeg sto oppe på balkongen og så hvor mange folk det egentlig var her, sier Tove (12) til Harstad Tidende etterpå.

– Tove er en av de flinkeste skuespillerne jeg har jobbet med. Hun er kjemperask til å lære seg tekst, sier Nina Wester, tidligere sjef ved Hålogaland Teater.

Wester hadde regien på åpningsseremonien, og ville at et barn skulle lede publikum gjennom, inspirert av festspilldirektørens hjerteprosjekt Godnattsanger for barn i midnattssol, som er en av de store oppsetningene under årets festspill.

Wester hadde også med seg frilansskuespillere som spilte utdrag fra Peer Gynt og Et dukkehjem av Henrik Ibsen, og Romeo og Julie av William Shakespeare. En av disse var Kim J. Olsen fra Harstad.

Bytter om på roller

– Jeg ville bruke veldig kjente ikoniske tekster, der for eksempel kjønnsrollene er byttet om i Et dukkehjem, mens to menn spiller Romeo og Juliet. Dette for å se ting på en annen måte, slik også kunst får en til å gjøre, forklarte Wester om tanken bak. At skuespillerne inviterte publikum inn i siste scene, der også folket fikk på seg solkroner, ledet igjen tankene mot nattasanger i midnattssol, eller folkeliggjøring av kunst.

– At det øsregnet gjorde kanskje solkronene enda mer symbolske, humret Wester etter seremonien.

Les også: Galleri blir laboratorium

Les mer: Poppa Lars tilbake i byen

STUNTS: Akrobatikkk på veggen til Salto Bysentret ved kompaniet Frikar. Her ser vi Sudesh Adhana og Anita Vika Langødegård. Foto: Steve Nilsen
ISÁK: Ella Marie Hætta Isaksen, Daniel Eriksen og trommeslager Aleksander Kostopoulos i det samiske bandet Isák. Foto: Steven Nilsen
HALSBREKKENDE: Høythengende og halsbrekkende fra Sudesh Adhana.
FOLKELIG: Publikum ble hentet opp, og fikk også solkroner i avslutningsscenen. Foto: Steve Nilsen
ÅPNINGSTALE: Festspillpilotene sto for årets åpningstale. Foto: Steve Nilsen
Nina Wester hadde regien på åpningsseremonien til festspillene. Foto: Tone A. Karlsen
Skuespiller Kim J. Olsen som en fortvilet og sint Nora i Et dukkehjem. Her forlater Nora Torvald. Foto: Tone A. Karlsen