ht.no har fått tilsendt flere bilder fra lesere onsdag morgen. Bildene viser et spesielt værfenomen på himmelen i øst.

- Noen elever ved Stangnes videregående skole har lagt merke til noen skyer som ser ut som runde regnbuer. Det er ingen som vet hva dette er. Det ser ut som olje som ligger på himmelen, skriver en tipser.

- Dagens fenomen på himmelen i aust. Perlemorskyer høgt oppe. God førjulstid, skriver Vidkunn Eidnes.

Statsmeteorolog Frode Hassel forklarer det spesielle fenomenet på yr.no sine nettsider:

Dette er såkalte perlemorskyer. Disse skyene ligger høyt oppe i atmosfæren, mellom 25 og 30 kilometer høyde. De er forholdsvis sjeldne, og oppstår gjerne i sammenheng med værsituasjoner som gir sterk vind i lavere nivå.

Det er lettest å se perlemorskyene en stund før soloppgang, eller en stund etter solnedgang. Da er det halvmørkt på bakken, mens disse skyene ligger så høyt at solen likevel skinner på dem.

Skyene som gir det vi kaller «vær» ligger alle i troposfæren, altså i den nedre del av atmosfæren.

Oftest består perlemorskyene av iskrystaller som sollyset brytes i, akkurat som i et prisme, slik at vi får det fine fargemønsteret. Fargene minner om de vi kan se på innsiden av et skjell.

Dette har ofte et lag med perlemor som gir lignende lysbrytninger, derav navnet.

Skyene kan imidlertid også inneholde dråper av salpetersyre eller svovelsyre, men det er små mengder det er snakk om. Slike skyer har også innvirkning på ozonmengden i stratosfæren. Her er det kompliserte kjemiske prosesser som virker inn.

Perlemorskyer er ganske sjelden å se, og de forekommer oftest om vinteren og på høyere breddegrader. Nyt synet, oppfordrer Frode Hassel.

Skyene er svært tynne, og vi kjenner ikke helt til hvordan de dannes eller nøyaktig hva de består av. Siden de ligger så høyt kan de fange sollyset selv etter at det har blitt omtrent helt mørkt på bakken. De er et flott og virkelig sjeldent syn.

Foto: Charlotte Kaasen Jørgensen
Foto: Vidkunn Eidnes