Bakgrunnen for denne noe bastante innledningen er problemet med forsøpling.

– Det hensettes søppel av ulik art ved returpunktene, søppel som skulle vært levert på Stangnes, sier Marielle Eriksen, informasjonskonsulent i Hålogaland Ressursselskap IKS.

– Vi har tre problemsteder i Harstad; Seljestad, Nordmarka og ved Kilaskolen. Der blir det satt igjen mye feil søppel. Og størst er problemet på Seljestad og i Nordmarka.

Unikt harstadproblem

I helga hadde HRS nok en gang folk ute på overtidsarbeid for å hente søppel fra returpunktene, det være seg bølgepapp, drikkekartonger, papir, glassemballasje eller metallemballasje. Men i opprydningen ved returpunktene finner de mye mer enn dette.

– På Seljestad fant vi blant annet en sofa, frityrolje og elektroavfall, forteller Eriksen. – Ting som slett ikke er ment å være der.

I HRS klør man seg i hodet over problemet, som i lokal sammenheng er et ganske unikt harstadproblem.

– Vi vet ikke hvorfor det er et problem. I Narvik har vi ikke noe problem til tross for at avgiftssystemet og åpningstider på miljøparken er helt likt Harstad.

I 2018 blir renovasjonsavgiften økt slik at innbyggerne kan levere inntil seks kubikk grovavfall årlig uten å betale ved levering. Dette håper man i HRS skal bidra til mindre forsøpling andre steder.

Anmelde

HRS har flere tiltak som de håper kan være med å behjelpe mot forsøplingen.

Ett av dem kan være innendørs sortering på Stangnes. Det er tross alt triveligere å stå under tak og fordele søpla i de ulike dunktene og konteinerne. Men det er andre tiltak.

– Vi har merket returpunktene bedre, og har låser på boksene for plast slik at det ikke havner annet søppel i dem, sier Eriksen.

– I verste fall må vi sette opp overvåkingskameraer og anmelde de som forsøpler, men vi håper selvsagt å slippe slike drastiske tiltak, sier hun.

Det kan uansett bli slutt på å bruke helgene til å hente avfall av ulik art fra returpunktene.

– Vi vil slippe å kjøre i helgene for å rydde opp på returpunktene. Og fortsetter folk å sette igjen ting på returpunktene, vil det selvsagt se ut deretter også. Nå må folk ta seg selv i nakken. Vi har langåpent hver mandag, og det bør ikke være et problem for folk å levere det rett til oss.

Holdninger

Eriksen tror det til syvende og sist handler om holdninger – mangelen på gode holdninger.

Ikke bare returpunktene brukes til å bli kvitt avfall av ulik art. Naturen kan være «gode gjemmesteder» for søpla.

– Flere ganger har vi opplevd å finne navn på forsøplerne blant avfallet. Folk bør skjemmes. Dette er ikke bra for den vakre naturen vår, og ikke minst; hva sier slike holdninger til kommende generasjoner? At det er greit å forsøple? Det er jo ikke greit, sier Marielle Eriksen i HRS.

Søren Hansen er driftsleder for innsamling i Harstad.

– Det står nesten daglig annet avfall på returpunktene. I løpet av et år snakker vi om flere kubikkmeter, sier han.

– Det er kommunen som har ansvar for søppel som hensettes andre steder, for eksempel ute i naturen. Sammen med kommunen har vi vært med og ryddet, sier han og kommenterer helgens forsøpling på Seljestad slik:

– Når det hensettes frityrolje, tyder det på at det er næringsvirksomheter som har satt det igjen.

LATSKAP: Det vitner om latskap når en sofa er hensatt på Seljestad og ikke brakt til Stangnes. Foto: Øyvind Skogstad