Mandag ble det kjent at Harstad mottak er et av seks mottak som legges ned av UDI. Dette som resultat av sterk nedgang i antall flyktninger som kommer til Norge.

Les også: 130 flyktninger sendes ut av Harstad

Kommunestyrerepresentant for Fremskrittspartiet, Kristian Eilertsen, sier at han er overbevist om at den tøffe tonen fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har fungert.

– Nedleggelsen av det siste mottaket i Harstad viser at innvandrings- og asylpolitikken som føres av Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug fungerer. Det har ikke kommet færre asylsøkere til Norge siden 90-tallet, og vi kaster ut rekordmange grunnløse og kriminelle asylsøkere, sier Eilertsen.

Halvparten så mange

Belegget på norske asylmottak er halvert siden årsskiftet da det bodde vel 30.300 personer på mottakene. Mandag 28. november var tallet redusert til 15.300, sier UDI.

– At det kommer så få til Norge er utelukkende positivt, også for Harstads del. Vi har tidvis hatt et svært høyt antall asylsøkere i byen. Dette har vært i tillegg til at Arbeiderpartiet og Venstre har bosatt et uforsvarlig høyt antall i byen, sier Eilertsen.

Han og Fremskrittspartiet ønsker nå en pause i bosettingen av flyktninger.

– Harstad har tatt et stort ansvar lenge, både med tanke på hvor mange asylmottak vi har hatt og hvor mange vi har bosatt. Jeg tror samfunnet har godt av en pause nå, slik at vi kan ha fokus på integrering, sier Eilertsen.

– Veldig trist

Ordfører Marianne Bremnes (Ap) sier at nedleggelsen ikke er en god nyhet.

– Jeg synes det er kjempetrist. At Norge fører en streng asylpolitikk betyr ikke at det ikke er flyktninger der ut som trenger hjelp.

Ordføreren sier at en by av Harstads størrelse bør ha rom til å ta imot flyktninger. Hun hører hva flyktningene sier om behovet for å kunne delta i skolegang og arbeidsliv.

– Man bør i større grad legge opp til integrering mens man er på asylmottak. I dag har vi ikke et system som gir rom for asylsøkerne å delta i samfunnet mens de venter. Vi skulle gjerne ha brukt de som bor der til gjensidig glede for oss alle, sier Bremnes.