Parkslirekne er den vanligste i slirekne-familien og blir karakterisert som et av verdens verste ugress. Veksten legger det meste bokstavelig talt i skyggen, der det får rotfeste, og blir sett på som en av de mest brysomme hageflyktningene.

En HT-leser har tipset oss om flere forekomster av ugresset i Harstadåsen. Dette er uregistrerte forekomster, sier pensjonert botanikk-ekspert Øystein Normann.

– I byområdet er den tidligere kjent i tre områder: Kanebogen, Seljestad og Sama. Den er også funnet i Kasfjord.

Planten er svartelistet i Norge i tillegg til å være på listen over verdens 100 verste invaderende fremmede arter. Normann anbefaler folk å fjerne den hvis de oppdager parkslirekne blant prydbuskene.

– Den klarer seg godt her hos oss, men kan se ut til å ha problemer i selskap med tromsøpalmen.

Parkslirekne ble først innført som prydplante, og bare for noen år siden kunne du kjøpe den på hagesentrene.

Er dominerende

Rådgiver ved klima- og miljøenheten i Tromsø kommune, Bo Eide, sier at planten må fjernes med forsiktighet.

– Det er en hagerømling det er veldig vanskelig å bli kvitt på grunn av stort rotsystem. Det skal bare en bitte liten rot til for at den vokser opp igjen. Den tar over områdene den etablerer seg i. Den er uønsket fordi den er så dominerende og finner seg ny mark.

Hageeierne bør ha i bakhodet at den er svartelistet i kategorien «svært høy risiko» og dersom de vil bli kvitt den, må det gjøres grundig.

Plantevernleksikonet sier at bekjempelsestiltak må følges opp konsekvent over flere år hvis de skal ha effekt.

Spesialavfall

Leksikonet slår videre fast at planteavfall må behandles med forsiktighet. Brenning eller tørking av planteavfall på stedet kan være et godt alternativ dersom forekomsten er liten. Avfallet må sjekkes jevnlig for regenerering inntil det er dødt.

– Dersom tørking på stedet ikke kan gjennomføres på en tilfredsstillende måte, må avfallet brennes eller leveres som spesialavfall på avfallsmottak.

JAPANSK: Ugresset stammer fra Japan og er registrert først for sju år siden i Harstad. I byen er den registrert på tre steder. Denne plassen i Harstadåsen er ny, sier Øystein Normann.
FJERN DEN: Pensjonist og botanisk ekspert Øystein Normann råder huseiere å fjerne planten, men det er lettere sagt enn gjort.