– Jeg skjønner ikke at det kunne skje. Ett sekunds idioti fra min side, erkjente Brenna i et intervju med Avisa Nordland etter episoden.

Brenna ble først dømt til 12 måneder uten kamper, som senere ble redusert til 10 måneder. Han fikk også et halvt års utestenging fra all organisert trening. Brenna kom tilbake på banen for Lofoten i 2009, og spilte senere for Ullensaker/Kisa og til slutt for Eidsvoll i 2015.

Tredje voldssak på 11 år

Daglig leder Daniel Kvile sier dette er den siste alvorlige hendelsen med et slikt utfall i seniorfotball i Hålogaland Fotballkrets inntil slaget i Ballangen. Det har også vært en grov voldsepisode i en guttekamp i løpet av de 11 årene Kvile har vært ansatt i kretsen. En spiller på guttelaget til Flakstad/Reine ble utestengt i ti måneder fra kamper og fem måneder fra trening for å ha slått til en Stokmarknes-spiller i mai 2013.

Ingen saker er identiske, understreker kretsleder Håvar Hamansen Wallstad, som ikke vil spekulere i hvilken straff Ballangen-spilleren vil få.

– Det blir helt feil å spekulere mens en sak pågår. Arbeidsutvalget i kretsen har heller ikke snakket om antall kamper med karantene, sier Hamansen Wallstad.

– Heldigvis har vi få slike saker, og jeg håper vi aldri får en tilsvarende sak igjen, sier kretslederen.

Fengsel

Kvæfjord-spiller Simon Salen Aune har siden sist fredag vurdert anmeldelse og rettslige skritt mot Ballangen-spilleren.

– Jeg har bestemt meg for hva jeg skal gjøre, men ønsker ikke å formidle dette gjennom media, sier Salen Aune.

Borgarting lagmannsrett avsa dom i et lignende tilfelle 1. juni i år. I en 4.-divisjonskamp i fotball i Oslo i 2015 utsatte en 34-åring en motspiller for vold. Tiltalte slo motspilleren hardt i ansiktet med knyttet neve slik at sistnevnte falt i bakken. I forkant hadde det vært en hard duell hvor fornærmede pådro seg gult kort. Lagmannsretten gjorde om tingrettens straff - bot på 7.000 kroner - til 30 dager betinget fengsel. 34-åringen ble også ilagt karantene på 14 måneder fra Norges Fotballforbund etter hendelsen.

I en annen sak fra 2011 ble en Farsund-spiller utestengt fra kamper og organisert trening i ett år for vold mot en Hisøy-spiller. Saken havnet også i rettssystemet. I 2009 ble en spiller på Øksendal fratatt retten til å spille fotball i ett år for å ha slått ned en motspiller. Han ble også idømt 45 timers samfunnsstraff i Nordmøre tingrett.

Oppfordret til anmeldelse

Advokat og idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner uttalte til NRK i 2012 at fotballvolden må tas på alvor. Da hadde doms- og sanksjonsutvalget hatt 43 voldssaker til behandling i løpet av 15 måneder, ifølge en kartlegging gjort av NRK. Kjenner sa den gang at han håper at alle som blir utsatt for vold på fotballbanen velger å anmelde sakene til politiet - også når fotballforbundet gir dom.

– Å anmelde til politiet hadde nok også hatt en forebyggende effekt, sa Kjenner til NRK.

FÅ SAKER: I sine 11 år i fotballkretsen har Daniel Kvile hatt få alvorlige voldssaker på sitt bord. Foto: Ivar Hjelvik
ADVOKAT: Gunnar Martin Kjenner har oppfordret til politianmeldelse av alle voldssaker på fotballbaner. Foto: iTromsø