Harstad Tidende har ved flere anledninger satt fair play på dagsorden, både gjennom lederartikler, kommentarer og reportasjer fra aldersbestemt idrett.

I samarbeid med Hålogaland Fotballkrets lanseres et konsept vi kaller ”fair play-kampen”. Med jevne mellomrom vil vi i løpet av sesongen oppsøke kamper i barn- og ungdomsfotballen for å ta temperaturen på spillet, trenerne og foreldre.

Skaper en god arena

Sjefredaktør Kjell Rune Henriksen forklarer bakgrunnen for Harstad Tidendes engasjement.

– Vi slår et slag for fair play fordi vi mener det er viktig. Vi er av den oppfatning at idretten skal være inkluderende. Spesielt på aldersbestemt nivå. Det skal være plass til alle, helt uavhengig av ferdigheter. Det betyr at det må være sunne og gode holdninger blant spillere, trenerapparat og ikke minst blant foreldre som står på sidelinja. Vi vet at det ikke alltid er tilfelle, og gjennom en fair play-kampanje, ønsker Harstad Tidende å bidra til at fotballbanen blir en arena hvor barn og unge skal trives å ha det moro med idrett. Alvoret kommer tidsnok, sier Henriksen.

– Sunn og god idrett

Daglig leder Daniel Kvile i fotballkretsen ønsker å forsterke budskapene kjent fra foreldrevettregler og trenervettregler gjennom fair play-kampen.

– Generelt sett er fair play-begrepene godt ivaretatt i lokalfotballen, men det er noen uheldige tilfeller hvert år. Én sak er én sak for mye. Å være opptatt av fair play er derfor både viktig og nødvendig, særlig i barn- og ungdomsfotball hvor det skal være en glede å delta. Her skal det være sunn og god idrett, og vi som voksne må ta ansvar for å spre sportsgleden – ikke bidra til å ødelegge den, sier Kvile.

– Fotballspill er en kamp med et konkurransepreg, og slik skal det fortsatt være, men en holdningsendring til enda større grad av fair play håper kretsen å få til gjennom dette samarbeidet med Harstad Tidende, sier Kvile.

Slik blir kampene

Rammen rundt de utvalgte kampene blir tydelige. Det skal være møte mellom dommer og trenere i forkant, fair play-hilsen der alle ønsker hverandre lykke til med håndtrykk før avspark. En representant fra kretsen i samarbeid med hjemmelag stiller som kampverter. Disse skal gå rundt og snakker med publikum, og sørger for at det er god stemning. Kampene avsluttes med fair play-hilsen, samt handshake for peace med spiller eller kaptein fra hvert lag.

– I tillegg tar vi med fair play-kontrakter, som helst alle, men i alle fall én representant fra hvert lag skriver under. Vi vil også dele ut fair play-diplomer og litt utstyr til deltakende lag, sier Kvile.

Tips om aktuelle fair play-kamper kan sendes på e-post til sporten@ht.no.

FAKTA

Som foresatte og foreldre kan du bidra til å gjøre barnefotballen til en opplevelse for barna. Her er noen huskeregler:

  • 1.Støtt opp om klubbens arbeid – gjennom foreldremøter forankres fotballens og klubbens verdisyn.

  • 2.Møt fram til kamper og treninger – du er viktig både for spillerne og miljøet.

  • 3.Gi oppmuntring til alle spillerne i med- og motgang – dette gir trygghet, trivsel og motivasjon for å bli i fotballfamilien lenge.

  • 4.Vi har alle ansvar for kampmiljøet – gi ros til begge lag for gode prestasjoner og Fair Play.

  • 5.Respekter trenerens kampledelse – konstruktiv dialog om gjennomføring tas med trener og klubb i etterkant.

  • 6.Respekter dommerens avgjørelser – selv om du av og til er uenig!

  • 7.Det er ditt barn som spiller fotball. Opptre positivt og støttende – da er du en god medspiller!

Denne måten å ønske hverandre lykke til er godt innarbeidet i barn- og ungdomsfotballen. I løpet av sesongen vil vi se nærmere på hvordan fair play-prinsipper etterleves av lokale klubber. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
Fair play-skilt på veggen til Medkila ILs klubbhus. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø