Marthe Valle, artist og sykepleier fra Harstad, har tilbrakt en uke som hjelpearbeider på den greske øya Lesvos, hvor tusener av flyktninger søker nødhavn etter strabasiøse reiser i båter og flåter.

Den franske hjelpeorganisasjonen WAHA samarbeider med FN og driver fire klinikker på Lesvos. Her tok Marthe Valle imot båtflyktninger.

- Lørdag kveld tok vi imot to båter. De var overfylte, tok inn vann, og folk var livredde og stresset. Mange små barn var med, de var søkkvåte og iskalde. Det er helt usannsynlig å tenke at foreldre lar ungene sine gå gjennom noe sånt om de ikke var helt nødt. De flykter fra noe som er helt uforståelig og mye verre enn vi kan tenke oss, sier hun til adressa.no.

Valle er utdannet sykepleier og jobber til daglig ved Stiftelsen Betanien i Bergen. Reisen til Hellas var imidlertid et frivillig initiativ.

- I dag gjorde vi klar akuttklinikken og oss selv da vi hørte at to båter hadde forlist. Rutinene var på plass siden vi i går fikk inn tre nedkjølte barn, to av dem alvorlig. En time senere ryddet vi bort alt utstyret, 17 mennesker druknet, 6 av dem var barn. De andre ble reddet av den tyrkiske kystvakten. Ingen mor eller far tar med seg barna sine på denne ekstremt farlige reisen med mindre de må, med mindre de flykter fra et enda verre helvete, skriver Valle på Facebook fra øya 27. november.

- Jeg har møtt så mange mennesker de siste dagene, ikke en eneste lykkejeger. Bare utslitte og takknemlige mennesker som drømmer om et verdig liv i trygghet. Nå er tida inne for å være jævlig nøye med hvor mye vi skal "stramme inn", plutselig strammer vi forbi det viktigste av alt - vår medfølelse og humanitet.

25. november skriver hun:

- Mange båter i dag. Mange ansikter. Mange liv. Mange, mange barn. Som reiser med hele livet pakket ned i en liten sekk, på vei mot en usikker fremtid. Da det stilnet på stranden i kveld lå denne rosa Nike barneskoen igjen. Samme type sko som min datter har, bare at disse har vært på flukt igjennom flere land mens min datters sko bare har vært brukt i lek.

Natt til søndag kom hun hjem til Bergen igjen, men hun skal tilbake, ifølge adressa.no.

- Jeg hadde ikke noe lyst til å reise hjem i går kveld. Det var godt å hjelpe til med noe konkret. Men jeg har et liv og jobb her som jeg måtte tilbake til. Så får vi se hva som skjer videre. Planen er å reise tilbake like etter jul, sier Valle.

I LAND HER: Tusenvis av flyktninger er kommet i land på den greske øya Lesvos, men mange når aldri land.