Du har kanskje allerede sett de britiske beltevognene på vei gjennom Harstad sentrum til Åsegarden?

Lørdag kom en britisk forsyningsbåt til Stangnesbasen, ett døgn forsinket på grunn av været. Nå tømmes denne båten for ustyret britene skal bruke under sitt tre måneders lange opphold i Åsegarden. Samtidig har det landet militære fly på Evenes med soldater som skal bruke oppholdet i regionen til å bli bedre til å drive krigføring under vinterlige forhold.

2.300 til sammen

250 soldater kom lørdag. Ytterligere 250 kommer søndag.

- Så fylles det på fortløpende med personell. Siden opprettelsen av Alliert treningssenter i 2009, har vi aldri hatt flere soldater på besøk. Alle garnisoner er fylt opp. Det betyr at Åsegarden, Evenes og Garnisonen i Porsanger er fylt til randen. I tillegg blir vi i kortere perioder å ha 160 soldater på Setermoen, samt i Hellarbogen i Gratangen, Ramsund og skytefeltet Mauken/Blåtind, sier oberstløytnant Trond Thomassen, sjef for Alliert treningssenter.

Totalt kommer det 2.300 soldater. 1.700 av dem skal bo i Åsegarden og på Evenes. Disse kommer fra 3 Commando Brigade til britiske Royal Marines og Netherlands Marine Corps. De skal være i regionen i tre måneder. Noen drar videre til storøvelsen Cold Response i Trøndelag i mars, mens flere blir igjen og trener heller i denne regionen.

- Det er de samme avdelingene som alltid har vært her. Mange av soldatene har vært i nord 20 vintre på rad, og er derfor godt kjent i regionen. Det har gitt dem en enorm kunnskap og kjennskap til hvordan det er her oppe. Det skal vi være glad for. For det er viktig at de kommer hit og får kompetanse på arktiske forhold, mener Thomassen.

I Forsvarssjefens fagmilitær råd, er Alliert treningssenter i Harstad foreslått lagt ned. Det har vekt skarpe reaksjoner fra mange hold. (saken fortsetter under linkene)

- Perfekt region

Thomassen sier at det er mindre engasjement rundt i verden for de britiske og nederlandske soldatene, som gjør at de nå prioriterer å bruke penger på å trene i Nord-Norge.

- Denne regionen er perfekt å trene i for de britiske og nederlandske soldatene. Blant annet ligger vi nært kysten, det er korte avstander, et kompakt treningsområde og et klima som gir dem de rette utfordringene. I tillegg er infrastrukturen god i forhold til mottakelsen av både utstyr og soldater, sier Thomassen.

Soldatene vil trene i søndre del av Troms, Harstad, Kvæfjord og Skånland, samt nordre Nordland, Evenes, Lødingen, Tjeldsund og Narvik.

Treningen vil medføre en del motorisert ferdsel i utmark.

- De skal drive med det de alltid driver med når de er her, vintertrening. Det vil si diverse kurs som skitrening, overleve ute om vinteren, vognførerkurs med mer, forklarer Thomassen.

- Hovedtyngden av denne aktiviteten vil være på Hinnøya. Folk vil merke økt aktivitet i og rundt Åsegarden, Tennevann, opp mot Sørlia og Melå.

Men også i byen vil folk merke soldatene.

- De blir nok synlige i bybildet også. De kjøper en god del varer og tjenester, gaver og de bruker penger på utelivet. De legger nok igjen flere tiltalls millioner kroner mens de er her. Tall fra 2004 viser at de 3000 britiske soldatene som besøkte oss da, brukte mellom 90 og 100 millioner. Så vi snakker om mye penger, sier Thomassen.

Pengene blir brukt hovedsaklig på mat, opphold og drivstoff.