Tillitsvalgt i Norges offisersforbund, oberstløytnant Bjørn Tore Woll, hevder ti-talls millioner kroner vil gå tapt dersom FMKN, Kystjegerkommandoen og Alliert treningssenter forsvinner fra byen.

Han har tidligere uttrykt sterk bekymring for forslagene som ligger i Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens fagmilitære råd knyttet til forsvarsevnen i nord. Nå appellerer Woll til byens næringsliv, politikere og ulike nettverk til å komme på banen og påvirke prosessene fremover.

80-90 millioner

–Mitt budskap handler ikke bare om å beholde forsvarsarbeidsplassene, men også sikre en rekke andre arbeidsplasser innen ulike deler av næringslivet i byen. Mange av oss tenker antakelig ikke over det, men faktum ar at verdiene både Kystjegerne(KJK), Alliert treningssenter i Åsegarden(ATS) og Forsvarets musikkorps Nord- Norge(FMKN) legger igjen i harstadsamfunnet utgjør mange ti-talls millioner kroner.

– Bare gjennom de allierte styrkenes tilstedeværelse i forbindelse med øving høst og vinter, er det tidligere gjort beregninger at de legger igjen et sted mellom 80-90 millioner kroner i form av blant annet innkjøp av proviant, rengjøringstjenester, restaurant- og uteliv pluss annen handel i butikker.

Svekket forsvarsevne

– Ved KJK er det ansatt om lag 100 personer, de fleste bor i Harstad og skatter hit. FMKNs betyding både i forsvars- og kulturpolitisk sammenheng er unikt og uerstattelig. Forsvinner disse avdelingene reduserer vi ikke bare forsvarsevnen i nord, men vi mister også mange kompetansearbeidsplasser, sier Woll og legger til;

– Derfor må alle gode krefter, også næringslivet, komme på banen. Dersom vi ikke skal tape disse fightene som står for døren, vinner søringene. Og næringslivet risikerer å tape store summer på kort og lang sikt.

Må tenke fremover

Woll er imidlertid ikke bare pessimistisk på Forsvarets fremtid i regionen. Han ser store muligheter for ulike deler av næringslivet i forbindelse med planene som foreligger på Evenes flyplass i forhold til fremskutt kampflybase og droneoppbyggingen.

–Jeg oppfordrer derforogså næringslivet og kunnskaps- og teknologimiljøer til allerede nå å begynne å tenke fremover i forhold til å skape nye forsvarsrelaterte arbeidsplasser, på lik linje med måten leverandørindustrien til olje- og gassindustrien i nord har klart å skape milliardomsetning innen den sektoren. Et eksempel på en bedrift som har potensial på å dra nytte av Forsvarets planer på Evenes, er Hålogaland kraft som med sitt droneprosjekt kan posisjonere seg i forhold til droneaktiviteten som kommer til flyplassen om ikke alt for lang tid.