Troms fylkesting med innspill til Forsvarsdepartementet etter at Forsvarssjefens fagmilitære råd er lagt frem. Her er uttalelsen som er vedtatt av fylkestinget:

"Troms fylkesting viser til Forsvarssjefens fagmilitære råd som nylig er lagt fram, som ledd i arbeidet med en ny langtidsmelding for Forsvaret. Forsvarssjefens beskriver en ny krevende sikkerhetspolitisk situasjon, som setter nye krav til både Forsvaret og sikkerhetspolitikken.

Fylkestinget viser til at en av Forsvarets mest sentrale oppgaver er å ivareta suverenitet over norsk territorium og landets verdier, og at det er bred politisk enighet på Stortinget om at Nordområdene er landets viktigste utenrikspolitiske interesseområde som følge av områdets geopolitiske beliggenhet og mangfoldige ressurser av betydning for Norge. Denne erkjennelsen må ligge til grunn når Forsvarets kapasiteter og fremtidige struktur skal formes. For Norge som nasjon er det derfor svært viktig å styrke sikkerheten i nord. Troms fylkesting viser videre til Forsvarssjefens beskrivelse av de dimensjonerende oppgaver for forsvaret, med topp prioritet på væpnet angrep og tvangsdiplomati, hvor hovedinnsatsområde er de nordlige deler av landet. Det vises i tillegg til Forsvarssjefens beskrivelse av terskelforsvaret, og viktigheten av evne til mottak av alliert forsterkning.

Troms fylkesting viser til at mange av endrings-/nedleggingsforslagene i forsvarssjefens råd treffer Nord-Norge, av de viktigste nevnes nedleggelse av Orion –overvåkningsfly på Andøya, kutt og flytting av kystvakt, nedleggelse av Kystjegerkommandoen og Taktisk båtskvadron, flytting Bell 412 helikopter og nedleggelse av felles ledelse av helikopter i Luftforsvaret på Bardufoss, kutt i helikopterstøtte til hæren, nedleggelse alliert treningssenter i Harstad og nedleggelse av Forsvarets musikkorps i Nord-Norge. Fylkestinget viser til forslagene om bedret tilstedeværelse i Sør-Varanger, Porsanger og Evenes.

Troms fylkesting uttrykker stor bekymring over disse kutt forslagene, som samlet svekker forsvarets tilstedeværelse i Nord-Norge og i det primære innsatsområdet. Videre er det fylkestingets oppfatning av forslagene i betydelig grad vil svekke vår operative evne og vår evne til mottak av alliert støtte. Videre fremstår Nord-Norge som er særlig egnet område for trening og øving, og dermed naturlig lokalisering av militære enheter.

Troms fylkesting vil også uttrykke betydelig bekymring over at Forsvarssjefen fremmer forslag om «omkamp» på flere vedtak i tidligere langtidsplaner, herunder helikopterbase og ledelse på Bardufoss og etablering av Luftforsvarets ledelse i Bodø. Tiltak som er iverksatt og igangsatt. Fylkestinget viser særlig til at helikopterbase Bardufoss er etablert, og EBA-investeringer på over 500 mill er igangsatt. Slike omkamper svekker både vår forsvarsevne og forsvarets anseelse.

Fylkestinget vil understreke at stortingsvedtaket fra 2012 om organisering av Forsvarets kontroll og varsling må gjennomføres i henhold til vedtak, herunder flytting av Luftforsvarets kontroll og varslingsskole til Sørreisa.

Troms fylkesting uttrykker også betydelig bekymring over at flere av forslagene svekker forsvarets evne til å bidra i den samlede beredskapen i samfunnet. Særlig viser vi til forslagene knyttet til Kystvakten, Orion og Heimevernet. Disse kuttene vil medføre svekket beredskap særlig i nord. Fylkestinget er videre opptatt at Kystvakten skal bevare sin selvstendighet og skille til det ordinære forsvaret. Fylkestinget fremhever at Bell-helikoptre for trening/beredskap med med spesialstyrker og  politiet er vedtatt å være underlagt hovedbasen for helikoptre på Bardufoss. Fylkestinget går imot Forsvarssjefens forslag om at disse i sin helhet skal flyttes til Rygge og dermed medfører at beredskapen i Nord-Norge fjernes, samtidig med at helikopterstøtten til hæren stoppes.

Troms fylkesting er opptatt av et bredt politisk samarbeid for å styrke Forsvaret i nord i den nye langtidsplanen for Forsvaret, og ber fylkesrådet og fylkesrådslederen om aktivt å arbeide for dette, overfor regjering og Storting i samarbeid med forsvarskommunene Troms og de øvrige fylkeskommunene i nord.

Troms fylkesting mener følgende forhold må vektlegges i arbeidet med langtidsplan:

• Ambisjonen om et balansert nasjonalt forsvar, førstelinjeforsvaret, må bevares Forsvaret må sikres tilstrekkelig finansiering og være i tråd med NATO-målsetningene.

• Tilstedeværelsen i forsvarets primære innsatsområde, Nord-Norge, må styrkes og ikke svekkes.

• Kystvaktens antall fartøy og lokalisering må opprettholdes.

• Orion-overvåkningsflyene må bevares, og erstattes når nødvendig, for å sikre søk og rednings- og anti-ubåtkapasitet.

• Bardufoss som luftforsvarets hovedbase for helikopter og ledelse må videreføres. Tilstedeværelse av Bell 412 må sikres i nord, for beredskap og helikopterstøtte til hæren.

• Stortingsvedtaket fra 2012 om organisering av Forsvarets kontroll og varsling må gjennomføres i henhold til vedtak, herunder flytting av Luftforsvarets kontroll og varslingsskole til Sørreisa.

• Vår evne til alliert mottak må sikres gjennom videreføring av Orion, Kystjegerkommandoen/TBS, allierttreningssenter på Åsegarden og flystasjonene Andøya og Bardufoss.

• De foreslåtte styrkingene i Sør-Varanger, Porsanger og Evenes må følges opp.

• Heimevernet, inkl Sjøheimevernet, må opprettholdes på dagens nivå.

• Forsvarets musikkorps må også ha tilstedeværelse i Nord-Norge. Dette er også av viktig betydning for det samlede nord-norske kulturliv."